U Beogradu otvoren godišnji sastanak Ministarskog vijeća OESS-a

Dvodnevni sastanak Ministarskog vijeća OESS-a, i to 22. po redu, koji okuplja preko 40 ministara vanjskih poslova i veliki broj visokih dužnosnika OESS-a iz regije otvoren je u četvrtak u Kombank areni u Beogradu. Sastanak se održava na poziv predsjedavajućeg OESS-a u ovoj godini i prvog potpredsjednika Vlade Republike Srbije i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.

 Ministarsko vijeće je vodeće tijelo za donošenje odluka OESS-a. Ovaj sastanak, koji se održava jednom godišnje, predstavlja priliku za ministre vanjskih poslova i predstavnike više od 70 izaslanstava zemalja članica OESS-a i država partnera kao i nekoliko međunarodnih organizacija da razgovaraju i ocijene aktivnosti OESS-a u proteklih godinu dana te da predstave stajališta svojih zemalja o sigurnosnim pitanjima.

 Ministri vanjskih poslova razgovarat će o krizi u i oko Ukrajine, migracijama, terorizmu i drugim zajedničkim izazovima u i izvan regije OESS-a, kao i o ponovnom uspostavljanju konsenzusa o pitanjima europske sigurnosti kao zajedničkog projekta. Vijeće će utvrditi smjer budućeg djelovanja OESS-a, kojim će od 1. siječnja 2016. godine predsjedavati Njemačka.

 S druge strane, OESS-ova paralelna konferencija organizacija civilnog društva 2015., čiji je fokus na razvoju različitih aspekata ljudskih prava u cijeloj OESS regiji/razvoju ljudske dimenzije, završena je 2. prosinca u hotelu “Falkensteiner” u Beogradu sa zaključcima koji će biti predstavljeni predstavnicima oba – i sadašnjeg i budućeg  predsjedavajućeg OESS-a.

 

Trafika|Ba