U Beču izložba: “Amy Winehouse porodični portret”

U Jevrejskom muzeju u Beču u toku je izložba „Amy Winehouse: porodični portret“ koja prikazuje nepoznatu stranu preminule pjevačice.

Izložba ličnih predmeta Amy Winehouse počela je prošle godine u Londonu, a od 11. marta se nalazi u Beču gdje će ostati do 20. augusta.

Izložbu je organizovao pjevačicin brat, Alex Winehouse, zajedno sa svojom suprugom Rivom i u saradnji sa Jevrejskim muzejem u Londonu. U središtu izložbe neće biti uspon pjevačice koja je za svoga kratkog života osvojila čak pet Grammya, niti pad i rana smrt Winehousove, uzrokovane prekomjernim konzumiranjem droge i alkohola, već momenti iz života mlade Amy Winehouse i njena ljubav prema muzici, Londonu i svojoj porodici.

Posjetioci će imati priliku vidjeti kolekciju ploča i CD-ova mlade umjetnice, koja je svoju ljubav prema muzici otkrila još u ranom djetinstvu. Pored Franka Sinatre i Ray Charlesa Amy je bila i velika obožavateljica pjevačica Dinah Washington i Sarah Vaughan kao i bendova Offspring i Pearl Jam. Amy je u svojoj porodici imala nekoliko profesionalnih džez muzičara, a i njen otac je često i rado svirao i pjevao kod kuće.

Izložba u Jevrejskom muzeju također prikazuje porodično stablo Amy Winehouse krenuvši od kraja 19. stoljeća. Amyjin prapradjed, Harris Winehouse, pobjegao je iz Minska od pogroma 1891. godine. Na svom putu do New Yorka zaglavio je u Londonu, gdje je porodica Winehouse ostala do dan danas, a u kojem je 14. septembra 1983 godine rođena Amy.

 

Trafika|Ba