U Banja Luci uhapšen Sejfudin Tokić

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić priveden je danas u Banjaluci kada je ispred zgrade Gradske uprave istakao zastavu RBiH s ljiljanima uz obrazloženje da je organizovao skup koji nije najavio policiji.

Tokić je ovaj čin najavio ranije, a kako je naveo, povod za isticanje zastave je godišnjica prijema BiH u Ujedinjenje nacije.

MUP RS: “Tokić je provocirao i ometao obilježavanje godišnjice smrti 12 banjalučkih beba”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač rekao je danas u Banjoj Luci da je Sejfudin Tokić prekršio sve svoje ovlasti i da je na neprimjeren način ometao obilježavanje godišnjice smrti 12 banjalučkih beba.

Tokić se, prema Lukačevim riječima, na godišnjici pojavio sa zastavom Bosne i Hercegovine, nakon čega je došlo do verbalnog konflikta sa prisutnima, a građani su o tome obavijestili policiju, nakon čega je Tužilaštvo izdalo nalog za Tokićevo privođenje zbog “raspirivanja vjerske i nacionalne netrpeljivosti”.

“Ne bih ovom prilikom iznosio svoje lično mišljenje o Tokiću, ali jasno je da su njegovi javni nastupi i aktivnosti prešli svaku granicu. Ovo je jasna provokacija, pogotovo zato što se sve to desilo ispred spomenika koji je podignut u znak sjećanja na 12 tragično preminulih banjalučkih beba. Još uvijek ne znam da li je Tokić nosio ratnu zastavu BiH ili samo zastavu BiH. U vrijeme hapšenja imao sam sastanak sa Odborom za bezbjednost Narodne skupštine RS i uskoro očekujem da mi jave o kojoj je zastavi riječ”, rekao je Lukač.

TOKIĆ: Ovo je političko hapšenje

Tokić je izjavio kako je kod sebe imao zastavu BiH, a ne zastavu Armije RBiH, kako su objavili pojedini mediji.

“Nije tačno da se radilo o zastavi Armije RBiH, to je zastava države BiH”, kaže Tokić.
On dodaje da isticanjem zastave nije imao namjeru nekoga provocirati.

“Ovo je političko hapšenje, a naručio ga je Milorad Dodik. On je to najavio u medijima, a to je provela policija”, rekao je Tokić.

PREMIJERKA CVIJANOVIĆ: Pokušaj unošenja nemira u RS

Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, osudila je Tokićev postupak i navela da svako treba da zna da u RS vlada red i mir.

Po riječima Cvijanovićeve, policija je sigurno imala opravdan razlog za hapšenje Tokića.
Ona je rekla da “njegovi postupci dovoljno govore o njemu i ko je zapravo on”.

Cvijanovićeva je navela da je to mnogo manje važno od činjenice da je ovo pokušaj unošenja nemira u RS.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu najoštrije osuđuje hapšenje predsjednika Pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića danas u Banjoj Luci „zbog nošenja zastave pod kojom je BiH primljena u Ujedinjene nacije tačno prije 23 godine“.

U saopćenju te stranke se navodi da u Ustavu BiH jasno stoji kako su Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni i ravnopravni narodi zajedno sa ostalim građanima na cijeloj njenoj teritoriji.

– Apsolutno je neprihvatljivo da se Tokić hapsi zbog nošenja zastave koja u ovom momentu stoji, i uvijek je stajala, u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Zastava sa ljiljanima, koja označava hiljadugodišnju tradiciju autohtonih stanovnika BiH, ne smije biti niti je provokacija bilo kome – navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

Dodaje se kako je važno naglasiti da je zastava s ljiljanima nastavila biti nacionalna zastava Bošnjaka nakon što su u upotrebu uvedeni današnja zastava i grb države BiH.

Stranka za BiH poziva sve relevantne institucije BiH i međunarodnu zajednicu „da ne dozvole širenje rasizma na granicama Evropske unije, a pod diktaturom čelnika manjeg bh. entiteta.

Trafika|Ba|Agencije