Tuzla: Staro i zapušteno Jevrejsko groblje proglašeno nacionalnim spomenikom

Staro i zapušteno Jevrejsko groblje u tuzlanskom naselju Borić nedavno je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a iako datira i od prije 1800-ih godina, jedinstveno je po tome što je aktivno i danas i na njemu se sahranjuju i Sefardi i Aškenazi, piše Anadolu Agency (AA).

Ovo je 16. nacionalni spomenik u gradu Tuzli i 49. u Tuzlanskom kantonu.

Aplikaciju da se ovo dobro uvrsti na listu nacionalnih spomenika BiH izradila je Javna ustanova Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Na starom Jevrejskom groblju zabilježena je 161 grobnica i registrirano je 60 prezimena, ali većina tih porodica više ne postoji, odnosno njihovi potomci ne žive u Tuzli.

“Natpisi koje smo zabilježili na spomenicima pisani su bosanskim i njemačkim jezikom. Obično kada je riječ o natpisima, govori se o godini rođenja i smrti pokojnika i ono što je zanimljivo jeste da smo na nekoliko spomenika vidjeli da piše i na koji je način umro. Također, ono što je zanimljivo je vidljivo po formi spomenika tj. kako je on koncipiran, šta se nalazi na spomeniku, od kojeg je materijala rađen, od ukrasnih motiva, sve nas upućuje na vrijedno kulturno-historijsko dobro”, navela je Munisa Kovačević, stručna saradnica za kulturno-historijsko i spomeničko naslijeđe u Zavodu.