Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti na području Bihaća

Podignuta je optužnica zbog zločina protiv čovječnosti na području Bihaća.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dušana Cimeša, rođenog 1958. godine u Donjoj Gati, općina Bihać, nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i Republike Srbije.

Iz Tužilaštva BiH navode da se optuženi tereti da je u svojstvu načelnika SJB Srpske opštine Bihać sa sjedištem u Ripču, ujedno i kao član Kriznog štaba, odnosno Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bihać, u vremenskom periodu od početka mjeseca maja pa do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na teritoriji Srpske opštine Bihać, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem da teritoriju Srpske opštine Bihać etnički očiste od civilnog bošnjačkog stanovništva koje je tu živjelo, vršenjem progona na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Implementacija strateškog plana je obuhvatala deportaciju i prisilna preseljenja stanovništva napadom na civilno stanovništvo i naselja, čime su počinjena ubistva, nanesene teške fizičke ozljede te izvršena zatvaranja ili druga teška oduzimanja fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da je rukovodio i sam učestvovao u dogovaranju, planiranju i realizaciji napada na naseljena mjesta i većinsko bošnjačko stanovništvo na područja Ljutočke doline i Ripča, usljed kojeg napada je ubijeno najmanje devet osoba, a prisilno protjerano oko 6.000 civila – žena, djece i muškaraca. Nakon odvajanja i zatvaranja vojno sposobnih muškaraca, uslijedilo je odvođenje u grupama ukupno 140 zarobljenika te zatvaranje u logoru IMT servisu u Ripču, gdje su držani protivpravno u nehumanim uslovima.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke h) u vezi sa tačkama a), d), e) i k), u vezi sa članom 173. stavom 1. tačkom a) a sve u vezi sa članom 180. stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Anadolu Agency)