Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv tri osobe zbog proizvodnje marihuane

Podignuta je optužnica protiv tri osobe za laboratorij i proizvodnju opojne droge marihuana – skunk, koja je otkrivena kod Bijeljine u operaciji kodnog nazova “Damar”, prenosi Anadolu Agency (AA).

U predmetu otkrivanja organizirane kriminalne grupe ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama Republike Austrije.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Zorana Simića, rođenog 1972. godine u mjestu Modling, Austrija, nastanjenog u Bijeljini, Momčila Zirojevića, zv. “Momo”, rođenog 1960. godine u Gacku, nastanjenog u Bijeljini i Milutina Vukosavljevića, zv. “Majstor”, rođenog 1961. godine u Smederevskoj Palanci, državljanina Srbije.

“Optuženi se terete da su kao organizirana kriminalna grupa, tokom 2017. i 2018. godine, sa namjerom proizvodnje opojne droge marihuana – skunk te njene distribucije na ilegalnim narko-tržištima zemalja EU, na području Bijeljine, na skrivenoj lokaciji oformili laboratorij sa specijalnom opremom te klimatskim i tehničkim uslovima za uzgoj modificirane marihuane sa visokim procentom supstance THC”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su potrebne materijale i hemijske supstance potrebne za uzgoj nabavili i krijumčarili iz Republike Austrije.

Nakon uzgoja i prerade opojne droge optuženi su drogu krijumčarili i prodavali na ilegalnom narko-tržištu Austrije i Švicarske, gdje kilogram navedene opojne droge dostiže cijenu od 2.600 eura, ili veću, te tako ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi su otkriveni i lišeni slobode u operaciji kodnog naziva “Damar” koju je provelo Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA-om i MUP-om RS krajem mjeseca septembra ove godine.

Tokom istrage je utvrđeno da je na područje Švicarske prokrijumčareno i prodato najmanje 11 kilograma opojne droge, a optuženi su dobiveni novac podijelili kao nezakonito stečenu imovinsku korist.

Tokom provođenja istrage ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Austrije.

Optuženi se terete za krivična djela organiziranog kriminala čl. 250. KZ-a BiH i neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga čl. 195. KZ-a BiH i čl. 207. KZ-a RS.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 10 svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem obimnog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.