Tužbe protiv Twittera, Facebooka i Googla u Francuskoj

Jedna je potrošačka grupa u Francuskoj pokrenula pravni postupak protiv kompanija Facebook, Twitter i Google, zbog izjava o uslovima korištenja.

UFC Que Choisir je francuska potrošačka grupa koja je pokrenula tužbu protiv pomenutih društvenih mreža zbog “korištenja ličnih informacija bez dozvole korisnika” i spornih članova njihovih izjava o uslovima korištenja koji su “otvoreni za zloupotrebu.”
U saopštenju koje je izdala u utorak, UFC je optužila tri internetska giganta za postavljanje nerazumljivih i nedostatnih uslova o korištenju, uz tvrdnju da je 180 stavki “otvoreno za zloupotrebu”. UFC je zatražio da se isti opozovu ili izmjene.
U nekoliko ranijih navrata, ova je grupa pozvala korisnike Facebooka, Twittera i Googlea da pokrenu peticiju kako bi natjerali internetske gigante da izvrše izmjene u izjavi o uslovima korištenja.
Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka (CNIL) je u januaru kaznila Google sa 150 hiljada eura, zbog neusklađenosti uslova korištenja sa zakonom o zaštiti podataka.
Trafika|Ba|Agencije