Trump otkazao posjetu Izraelu i najavio dolazak “nakon što postane predsjednik SAD-a”

 Donald Trump, republikanski kandidat za američke predsjedničke izbore rekao je u četvrtak da odgađa posjetu Izraelu, predviđenu za kraj decembra.

Milijardera je trebalo da primi 28. decembra premijer Benjamin Netanyahu ali brojni glasovi su se podigli u jevrejskoj državi protiv njegovog dolaska, nakon nedavnog govora protiv muslimana.

Trump je objavio odluku u obliku posta na svom twitteru i rekao da će se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom “kasnijeg datuma nakon što postanem predsjednik SAD-a”.

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što je Trump izazvao međunarodnu kontroverzu  pozivajući da se muslimanima privremeno zabrani  ulazak u SAD.

Izraelski političari s ljevice i desnice kao i izraelski Arapi osudili su Trumpovu izjavu i zatražili da mu se otkaže posjeta. Ahmad Tibi, član parlamenta kao predstavnik arapske manjine, zatražio je da se tom “neonacistu” zabrani ulazak u Knesset.

Omer Bar-Lev iz opozicionog  Cionističkog saveza zatražio je da se zabrani posjeta republikanskom kandidatu “rasistu”.

Protiv Trumpove posjete  izjasnila se i Netanyahuova stranka Likud.

Uprkos protivljenju izraelskih političara premijer Benjamin Netanyahu nije otkazao njegovu posjetu,  nego ju je Trump odlučio odgoditi.

Trafika|Ba