Trivić: Besplatni udžbenici za sve osnovce u RS mogući od 2020. godine

Realno i izvjesno je da je svaki vid iskoraka u vezi inicijative građana za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za učenike svih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj moguć od 2020. godine, sa usvajanjem novog budžeta, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare ona je istakla da je Ministarstvo razmatralo ovu inicijativu i izvršilo proračun potrebnih sredstava, a prema aktuelnom broju učenika i cijeni udžbenika utvrđeno je da je za 89.645 učenika za udžbenike potrebno oko 11,5 miliona KM.

“Budžetom za ovu godinu, planirano je 980.000 KM za udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, te je za udžbenike za ostale razrede potrebno obezbjediti dodatnih oko 11 miliona”, kazala je Trivić.

Ona je podsjetila da od 2007. godine Ministarstvo prosvjete u kulture RS ibezbjeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, a Ministarstvo porodice, omladine i sporta za odlične učenika ostalih razreda iz porodica sa četvoro i više djece, dok lokalne zajednice obezbjeđuju besplatne udžbenike u skladu sa socijalnim statusom porodica iz kojih djeca dolaze.

Trivić je najavila da će do 20. februara biti završena analiza nastavnih planova i programa svih škola i predmeta pa će razmotriti koji će udžbenici biti obavezujući.

“Radićemo i na digitalizaciji određenih udžbenika što će mnogima olakšati nabavku”, kazala je Trivić.