Tabut sa tijelom Sulejmana Tihića u holu Parlamenta BiH

Tabut s tijelom Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) izložen je jutros od devet sati u holu zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Tabut s Tihićevim tijelom tu će ostati do 11 sati. Pored tabuta će se smjenjivati počasna straža, a potom će biti održana komemoracija u velikoj sali Parlamentarne skupštine.

Prvu počasnu stražu, pored tabuta sa tijelom preminulog Tihića činili su Bakir Izetbegović, Safet Softić, Halid Genjac, Šefik Džaferović, Asim Sarajlić i Adil Osmanović. Nakon njih, na počasnoj straži se naizmjenično smjenjuju državni, entitetski, kantonalni i opštinski zvaničnici. Ujedno, u Velikoj sali PS BiH otvorena je knjiga žalosti. Pored tabuta nalaze se i pripadnici Počasne jedinica Oružanih snaga BiH.

Dženaza u Sarajevu bit će klanjana u 12 sati na platou ispred zgrade Parlamenta, a predvodit će je reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović.

Nakon dženaze u Sarajevu Tihićevo tijelo će biti prevezeno u Bosanski Šamac, gdje će 16.10 sati biti klanjana dženaza i obavljen ukop u haremu Bijele džamije.

Među brojnim domaćim i stranim delegacijama koje su od jutros posjetili zgradu PS BiH su i šef Misije OEBS u BiH Džonatan Mur, zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus kao i mnoge druge ugledne ličnosti.

 

Trafika|Ba|NAP