Home

    Subota, 16.12.2017. godine


Nalazite se: Izlog » VIJESTI » BiH » ŠVEDSKA: Vrhovni sud produžio pritvor osnivaču Wikileaksa

pristao da bude ispitan u ambasadi Ekvadora u Londonu u vezi s optužbom za seksualni napad

ŠVEDSKA: Vrhovni sud produžio pritvor osnivaču Wikileaksa

ŠVEDSKA: Vrhovni sud produžio pritvor osnivaču Wikileaksa

Švedski Vrhovni sud odbacio je žalbu osnivača Wikileaks Julian Assange da poništi rješenje o njegovom pritvoru zbog optužbi da je izvršio seksualni napad, saopćio je sud.

U saopćenju suda je navedeno da je odluka tužilaca da ispitaju Assangea u Lonodnu uticala na odluku suda da mu produže pritvor, prenosi agencija Reuters.

Assange je sredinom aprila pristao da bude ispitan u ambasadi Ekvadora u Londonu u vezi s optužbom za seksualni napad.

On boravi u ambasadi od juna 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za napad na dvije žene 2010. godine, što on negira.

Švedski tužioci su u martu naveli da žele da saslušaju Assangea u Londonu i odustali od ranijeg zahtjeva da to bude u Švedskoj.

Jedan od Assangovih advokata, Tomas Olson, tada je izjavio za britansku novinsku agenciju da oni očekuju da ih tužioci kontaktiraju kako bi razradili detalje.

Assange strahuje da će, ako ga Britanija izruči Švedskoj, onda doći do ekstradicije u SAD gdje bi mu moglo biti suđeno zbog odavanja povjerljivih informacija nakon što je prije pet godina objavio američke vojne i diplomatske dokumente, podsjeća Reuters.

Trafika|Ba

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top