Sutra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti izložba “Open Spaces”

Goethe Institut u suradnji sa Reginom Dura 16. listopada organizira izložbu “Open Spaces” u 18 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izložba “Open Space” omogućava pristup radovima nastalim u okviru projekta 1914/2014: Bojno polje sjećanja i radionice „Ispričati rat“ koja je održana u septembru ove godine sa studentima sa Univerziteta u Sarajevu na temu Prvi svjetski rat i rat u Bosni i Hercegovini u 90-im.

Izložba prikazuje pronađeni materijal iz Sarajeva, Beograda i Istanbula – historijski novinski članci, vojni izvještaj, turistički vodiči i lična sjećanja. Da li se atentat na austro-ugarskog prijestolonasljednika Fanza Ferdinanda smatra terorističkim ili revolucionarnim djelom i da li je atentator Gavrilo Princip eksremtista ili junak? Šta je bio pravi cilj njemačkog i osmanskog saveza? Kako kontekst mijenja značenje dokumenta? Šta različita tumačenja historije govore o budućnosti? Kakva korist se krije iza pojedinih naracija?

Pogledajte „živi arhiv“, koji kao forum nudi pristup i mogućnost suočavanja sa historijom. Ekskluzivno otvorenje izložbe za novinare 16. listopada u 16:30.