Sutra svjetska pretpremijera filmskog spektakla “Noah” u Sarajevu

arajevska publika će među prvima u svijetu biti u prilici da sutra u multipleksu Cinema City pogleda epski spektakl spektakl “Noa” (“Noah”).

Pretpremijerna projekcija biti će upriličena u 20.15 sati, najavljeno je iz Cinema Cityja.

Inspirisan epskom pričom o hrabrosti, požrtvovanju i nadi, reditelj Daren Aronovski na veliko platno prenosi svoju adaptaciju vječne priče o Noi.

Priča je prvi put prenijeta na filmsko platno 1928. godine pod naslovom “Nojeva barka” koja je bila kratkometražna holivudska produkcija biblijske poplave s elementima drame Prvog svjetskog rata.

Od tada je napravljeno nekoliko Diznijevih kratkih animiranih adaptacija, i nekoliko stripovnih varijanti, ali nikada niko nije priču o Noi obradio kao vizuelnu avanturu koja je i dugometražni film s ozbiljnom produkcijom, vizuelni užitak koji oživljava stranice Biblije, niti je jedan reditelj ponirao direktno u njene osnovne motive – šta znači biti čovjek.

Aronovski smatra da Noina priča konačno može da se ispriča kako treba tehnologijom 21. vijeka, dok će se i dalje poštovati snažna priča biblijskog teksta.

Dobitnik Oskara Russell Crow igra ulogu čovjeka izabranog za nevjerovatnu misiju spasavanja od apokaliptične poplave koja će uništiti svijet.

Redovna bh. distribucija filma “Noa” počet će u četvrtak, 27. marta, i predstavlja jednu od najobimnijih filmskih distribucija u BiH.

Film će se naći na redovnim repertoarima multipleksa “Cinema City” Sarajevo, “Palas” Banja Luka, “Ekran” Zenica te na repertoarima kina Novi Grad Sarajevo, “Meeting Point” Sarajevo, “Kaleidoskop” Tuzla, “Kozara2 Prijedor, “Theatre” Busovača te “Andrićgrad” Višegrad.

 

Trafika|Ba