Sutra potpisivanje protokola o obnovi Aladža džamije u Foči

Protokol o obnovi Aladža džamije u Foči bit će potpisan sutra u Sarajevu na prigodnoj svečanosti u novom objektu Gazi Husrev-begove biblioteke.

Prema Protokolu obnovu Aladža džamije u Foči finansirat će Generalna direkcija vakufa Vlade Turske, prema projektu kojeg je za ovu namjenu 2009. godine uradila firma “Delta-3 Infinitet Mostar”, a kojeg su odobrili Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a te Odjel za zaštitu prirodnog, kulturog i historijskog nasljeđa Ministarstva provjete i kulture Republike Srpske.

Potpisnici Protokola bit će direktor Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske dr. Adnan Ertem i direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH dr. Senaid Zajimović.

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Zajimović istaknuo je u izjavi za Agenciju FENA da su od nadležnih ministarstava Republike Srpske već dobijene sve potrebne dozvole za rekonstrukciju ove džamije, a obezbijeđene su i lokacije za korištenje originalnog kamena koji se koristio u prvobitnoj izgradnji tog vjerskog objekta.

– Postoje dva majdana u blizini Foče, a oba će biti na raspolaganju izvođačima radova. Dobili smo koncesiju na upotrebu tog kamena. Islamska zajednica BiH je potpuno spremna za početak radova. Međutim, prije početka radova moramo i druge administrativne poslove obaviti, što prvenstveno podrazumijeva obezbjeđivanje donacije, a i to je uskoro iza nas – kazao je on.

Zajimović pojašnjava kako je Protokolom predviđeno da će Direkcija vakufa Republike Turske u potpunosti finansirati obnovu Aladža džamije, gdje se podrazumijeva njena izgradnja od temelja.

– Pored džamije ima i turbe, te jedan vakufski objekt koji je egzistirao prije njenog rušenja. Mi ga zovemo Imamova kuća. Radi se o objektu koji će biti svojevrsni muzej svih džamija u BiH – pojasnio jen Zajimović.

Govoreći o izgledu Aladža džamije, Zajimović podvlači da Vakufska direkcija IZ posjeduje precizne podatke od vakufname o prvobitnom vanjskom i unutrašnjem izgledu tog objekta, kao i dekora koji je krasio kupolu džamije. Obnovom će u cjelosti biti vraćen originalni izgled džamije, za šta će biti angažirani posebni kaligrafi.

Također naglašava da finansijska konstrukcija obnove još nije utvrđena, što će ovisiti od premjera radova i tendera koji će nakon potpisivanja protokola biti raspisan u Republici Turskoj.

Aladža džamija izgrađena je 1549. godine i spadala je u kategoriju većih džamija. Prva je to džamija u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Predstavljala je jedno od najznačajnijih graditeljskih ostvarenja i jedan od najbolje proporcioniranih objekata, koji je imao izvorno sačuvane unutarnje dekoracije, s izuzetno velikom simboličkom vrijednošću.

 

Trafika|Ba|Fena