Sukobi u Ukrajini traju, od ponoći prekid vatre

Na istoku Ukrajine od ponoći, po lokalnom (23 po srednjoevropskom) vremenu po Paketu mjera za primjenu sporazuma iz Minska koji je u četvrtak usvojila trilateralna Kontakt-grupa, treba da nastupi prekid vatre na istoku Ukrajine, dok agencije izvještavaju da su nastavljeni žestoki sukobi između ukrajinskih i proruskih snaga.

Predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Kontakt-grupi Denis Pušilin rekao je da su Rusija i evropske zemlje dale garancije da će Kijev ispunjavati svoje obaveze, a da ono što je propisano dokumentom iz Minska i DNR namjerava da izvršava.

Predstavnik štaba proruskih snaga u DNR Eduard Basurin, također, je rekao da ustanici namjeravaju da se “čvrsto pridržavaju” režima prekida vatre, dodajući, međutim, da će se na moguće “provokacije neprijatelja adekvatno reagovati”.
Basurin je saopćio da su tokom protekla 24 sata u granatiranju Donjecka poginule četiri osobe a devet ranjeno, a da je artiljerija ukrajinskih snaga gađala “praktično sve” dijelove grada.

Na web stranici Donjecke gradske administracije navodi se da su protekle noći poginula dva civila a da se preciziraju podaci o ranjenima.
Donjecke vlasti navode da su jutros vođene “aktivne borbe”.

Proruske snage DNR saopćile su, pritom, da neće pustiti ukrajinske vojnike iz okruženja kod Debaljceva, grada između Donjecka i Luganska, i da im je ponuđena predaja.

– Na njih pucati nećemo, ali iz “debaljcevskog lonca” ih nećemo pustiti. Izvinite, zašto treba da ih pustimo? Dajemo im šansu da prežive, to je neprijatelj, realno, koji je došao na našu zemlju –  rekao je Basurin a prenosi RIA Novosti.

Načelnik glavne uprave ukrajinskog MUP-a za Donjecku oblast Vjačeslav Abroskin na svom facebook profilu objavio je da “pobunjenici uništavaju Debaljcevo”, prenosi AFP.

– Neprestano se granatiraju stambene četvrti i zgrade. Grad je u plamenu- naveo je on.

U Kijevu, pak, saopćavaju da “neprijatelj puca po selima bez obzira na civilno stanovništvo” i da je u selu Sčastje poginulo šest civila, u selu Gornjak pet a tri u Artjomovsku.

Pres služba “Antiterorističkog centra” na facebook-u tvrdi da je na njih pucano jučer iz višecjevnih raketnih bacača “Grad”, prenosi agencija UNN.

Ukriform prenosi tvrdnju ukrajinskih snaga da u sukobima “nelegalnih oružanih formacija” sa ukrajinskom vojskom “teroristi trpe ogromne gubitke” i da je za samo 24 sata skoro stotinu pripadnika proruskih snaga poginulo a približno 180 ranjeno.

Prema podacima “Štaba za antiterorističku operaciju”, tokom protekle noći proruske snage aktivno su napadale na ukrajinske snage u Donjeckoj oblasti, napeto je i kod Luganska, a nastavlja se pucanje na Čermalik kod Marijupolja, na obali Azovskog mora.

Ukrajinski specijalni puk “Azov” saopćio je da je rano jutros počeo napad na njegove pozicije u rejonu Širokina i Marijupolja.

-Azovci drže pozicije i vode žestoku bitku – naveo je taj puk na internet stranici a prenosi ukrajinska državna agencija.

Prema navodima te jedinice, borbe se vode artiljerijskim sredstvima i tenkovima.

 

Trafika|Ba