Studenti medicine traži da se zaustavi zapošljavanje nemedinickog kadra

Savez studenata Medicinskog fakulteta Banja Luka saglasan je da u zdravstvenom sistemu RS-a treba izvršiti kompletnu sistematizaciju radnih mjesta.

-U zdravstvenom sistemu postoji višak nemedicinskog kadra kao što su kućni majstori, pravnici, ekonomisti, eksperati za istraživanje tržišta i razni menadžeri, a ne ljekari i medicinari zdravstvene njege – tvrdi se u saopćenju iz ovog saveza.

Predlažu da se uvede rigorozna kontrola i zaustavi zapošljavanje nemedicinskog kadra u čitav sistem zdravstvene zaštite koji, kako smatraju, ne doprinosi sistemu nego stvara nepotrebne troškove.

-Također je poznato je da jedino stručni medicinski tehničari i ljekari specijalisti „donose novac“ svakoj pojedinačnoj ustanovi – tvrdi se u saopćenju Saveza studenata Medicinskog fakulteta Banja Luka.

Pozivaju i da se nastavi pozitivna praksa zapošljavalja najboljih svršenih studenata Medicinskog fakulteta, koja je uvedena prije sedam godina u zajedničkoj saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Medicinskog fakulteta Banja Luka, Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka kojoj se od prošle godine pridružio i Zavod za fizikalnu medicinu i rehabiliticiju „Dr Miroslav Zotović“.

-Ovim aktivnostima će se smanjiti trend odlaska ljekara u zemlje Evropske unije, a studentima vratiti nada da vrijedi učiti i biti među najboljima – smatraju u Savezu.

 

Trafika|Ba