Home

    Utorak, 22.05.2018. godine


Nalazite se: Izlog » VIJESTI » BiH » Studenti medicine traži da se zaustavi zapošljavanje nemedinickog kadra

Banja Luka

Studenti medicine traži da se zaustavi zapošljavanje nemedinickog kadra

Studenti medicine traži da se zaustavi zapošljavanje nemedinickog kadra

Savez studenata Medicinskog fakulteta Banja Luka saglasan je da u zdravstvenom sistemu RS-a treba izvršiti kompletnu sistematizaciju radnih mjesta.

-U zdravstvenom sistemu postoji višak nemedicinskog kadra kao što su kućni majstori, pravnici, ekonomisti, eksperati za istraživanje tržišta i razni menadžeri, a ne ljekari i medicinari zdravstvene njege – tvrdi se u saopćenju iz ovog saveza.

Predlažu da se uvede rigorozna kontrola i zaustavi zapošljavanje nemedicinskog kadra u čitav sistem zdravstvene zaštite koji, kako smatraju, ne doprinosi sistemu nego stvara nepotrebne troškove.

-Također je poznato je da jedino stručni medicinski tehničari i ljekari specijalisti „donose novac“ svakoj pojedinačnoj ustanovi – tvrdi se u saopćenju Saveza studenata Medicinskog fakulteta Banja Luka.

Pozivaju i da se nastavi pozitivna praksa zapošljavalja najboljih svršenih studenata Medicinskog fakulteta, koja je uvedena prije sedam godina u zajedničkoj saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Medicinskog fakulteta Banja Luka, Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka kojoj se od prošle godine pridružio i Zavod za fizikalnu medicinu i rehabiliticiju „Dr Miroslav Zotović“.

-Ovim aktivnostima će se smanjiti trend odlaska ljekara u zemlje Evropske unije, a studentima vratiti nada da vrijedi učiti i biti među najboljima – smatraju u Savezu.

 

Trafika|Ba

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top