Stravični požari na jugu Australije van kontrole

U požarima, koji bukte van kontrole, na jugu Australije, izgorjelo je više kuća, a zvaničnici upozoravaju da se ta država suočava sa najvećom opasnošću poslije smrtonosnih požara 1983. godine.

Živopisna brda Adelaide sjeveroistočno od istoimenog grada, suočavaju se sa “izuzetno opasnim požarom” koji je, sa jakim vjetrom i najavljenim visokim temperaturama, nemoguće preduprediti, rekli su zvaničnici.

“U ovom trenutku, imamo požar koji je veoma opasan i koji gori pod veoma nepovoljnim uslovima”, rekao je šef vatrogasne službe Južne Australije Greg Netlton.

Požar u Samson Fletu širi se nesmetano u svim pravcima i na nepredvidiv način, a od petka popodne se sa 154 hektara proširio na 4,741 hektar na području od oko 38 kilometara.

Načičkana malim seocima, ova oblast je poznata po poljoprivrednoj proizvodnji i vinarijama, i ima populaciju od oko 40.000 stanovnika, prenio je AFP.

Do sada je uništeno pet kuća, a zvaničnici kažu da bi taj broj mogao da se poveća, jer vetrovi dostižu brzine do 110 kilometara na sat.

U požarima 1983. poginulo je više od 70 ljudi u državama Južna Australija i Viktorija, a na hiljade domova i zgrada je uništeno.

Trafika|Ba|Agencije