Šta se dešava sa liderom Sjeverne Koreje?

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un nije viđen u javnosti više od mjesec dana, zbog čega rastu spekuacije u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem i političkim položajem.

Uobičajeno je bilo do sada da državni mediji Sjeverne Koreje prenose detaljno kretanja 31. godišnjeg lidera zemlje, te je “upalo u oči” da o Kimovim aktivnostima nije bilo vijesti još od 3. septembra, kada se pojavio na koncertu sa suprugom, prenijela je agencija Reuters.

Strani mediji i analitičari, koji prate dešavanja u Sjevernoj Koreji, u iščekivanju su da vide da li će se Kim pojaviti sutra na 69. godišnjici osnivanja sjevernokorejske Radničke partije.

Prethodne dvije godine Kim je, povodom godišnjice osnivanja Radničke partije, odlazio u posjetu mauzoleju u Pjongjangu, u kojem su sahranjeni njegov otac i deda.
“Ako se ne pojavi, to će pojačati spekulacije da su mladog sjevernokorejskog lidera stigla teška vremena, jedne ili druge vrste”, rekao je istraživač u Vašingtonu Kertis Melvin.
“Što više vremena prođe da ga javnost ne vidi, to će rasti više nesigurnosti u vezi njega i statusa režima”, smatra Melvin.

Zvaničnici Sjeverne Koreje negiraju da Kimovo odsustvovanje iz javnosti ima veze sa njegovim zdravljem.

Američki zvaničnik zadužen za Sjevernu Koreju rekao je prije nekoliko dana da nema pokazatelja da je Kim ozbiljno bolestan ili da se nalazi u političkom problemu.

Kim je na vlasti od 2011. godine, kada je umro njegov otac Kim Džong Il, koji je do tada vladao zemljom.

 

Trafika|Ba