Srbija na jesen očekuje povećanje ilegalnih migracija

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandorom Pinterom, u mjestu Hajdukovo, opština Subotica, javlja Anadolu Agency.

Nakon sastanka, Stefanović je rekao da je zadatak Srbije da ojača spoljnu zaštitu njenih državnih granica te da u tome ima podršku Mađarske. Naveo je da su danas razgovarali o upućivanju pripadnika mađarske policije na neku od granica Srbije sa Makedonijom ili Bugarskom, u skladu sa procenama koje budu obe policije donele.

„To ćemo učiniti kako bismo uspeli da sprečimo svako povećanje toka ilegalnih migracija, za koje očekujemo da može da se dogodi kada vreme postane lošije i kada one migratorne rute preko mora opadnu i pojačaju se migratorne rute preko kopna.“

Stefanović je dodao da je veoma važno za sve proces readmisije te da je Srbija došla u situaciju maksimalnog pojačavanja bezbednosnih snaga na graničnim linijama, da bi pokušala da spreči da prvi kontakti sa zemljom budu nepoštovanje zakona, kršenje zakona i ilegalni ulazak u nju.

„Isto tako, moramo mnogo napora da uložimo da objasnimo da proces readmisije jeste jedini ključni proces koji će pokušati da smanji broj migranata, koji ne mogu da zatraže azil u našim zemljama, ne mogu da zatraže azil u Evropi i naprosto nakon odluka naših tela koje donose odluke o azilu, budu vraćeni u zemlje porekla i na tome moramo da radimo zajednički i sa komšijama sa kojima imamo bilateralne sporazume, ali i sa zemljama porekla migranata i tu očekujemo veću podršku od Evrope, da što veći broj migranata vratimo u njihove zemlje“, dodao je Stefanović.

Kako je naveo, sa ministrom Pinterom je razgovarao i o pojačanim zajedničkim patrolama na mađarsko-srbijanskoj granici te da veoma dobro funkcioniše mehanizam te saradnje.

„Želimo da pokažemo da Srbija neće da toleriše ni na koji način švercere ljudi, neće da toleriše ilegalne pokušaje prelaska njene državne granice, bilo da se radi o ulasku ili izlasku iz naše zemlje“, istakao je Stefanović.