Srbija i BiH uputiće zajedničko pismo EU zbog carina s Kosova

Srbija i Bosna i Hercegovina će uputiti zajedničko pismo državama članicama Evropske unije povodom uvođenja stopostotne carine na robu iz te dve zemlje, jer je to poslednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodložno ukidanje pomenutih mera, saglasili su se danas u Beogradu ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Ljajićevog kabineta, Ljajić i Šarović su tom prilikom konstatovali da je zbog uvedene takse od 100 odsto, trgovina Srbije i BiH s Prištinom praktično onemogućena.

Dvojica ministara izrazila su zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice, koja do sada nije ubedila Prištinu da povuče barijere.

Ljajić i Šarović su se u tom smislu dogovorili da upute zajedničko pismo državama članicama EU, s obzirom da se 17. decembra održava Savet za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kome će biti razmatrano kako institucije u Prištini primenjuju SSP.