Snijeg zabijelio bh. gradove

Veći dio Bosne i Hercegovine tokom protekle noći zahvatile su snježne padavine, koje će biti intezivirane tokom noći s ponedjeljka na utorak.

“Većinom snijega ima u Bosni, pomalo pada u Krajini, centralnom i istočnom dijelu zemlje. U Hercegovini je uglavnom vedro i ima dosta sunca. Kada je riječ i jutrošnjim mjerenjima temperature, na Bjelašnici je zabilježeno – 18 stepeni Celzijusa, Kupres – 11, Ivan Sedlo – 10, Banja Luka, Bihać i Sanski Most minus osam, Sarajevo, Bugojno i Livno, minus šest stepeni, Gradačac i Tuzla minus pet, Mostar i Stolac nula stepeni”, kazali su za Anadolu Agency (AA) iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

Najviše problema snijeg je uzrokovao na zapadu BiH, u Unsko-sanskom kantonu, gdje je zbog padavina u nekoliko mjesta nestalo električne energije.

Direktor kantonalne uprave Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona Sead Aljić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao je kako se na području ovog kantona intenzivne snježne padavine uzrokovale oteženo saobraćanje vozila.

“Svi putevi su prohodni, ali je ipak malo otežno kretanje saobraćaja. Vodosnabdijevanje je uredu, telefonske veze također. Imamo problema sa elektro-napajanjem određenih vodova na općinama Kladuša, Bosanska Krupa i Sanski Most, ali i ti kvarovi će biti otklonjeni. Kada je riječ o ostalom, normalno je sve nema velikih problema, ekipe su na terenu i radi se na čišćenju snijega”, kazao je Aljić.

Prema njegovim riječima, građani također učestvuju u čišćenju snijega te tako pomažu rad komunalnih službi.

“Kada je riječ o visini snježnog pokrivača, na Bjelašnici je zabilježena visina 255 centimetara, na Kupresu je snijeg visok 85 cm, u Bihaću je 52 cm, na Ivan sedlu 42 cm, Gradačac 25, Srebrenica 22, Sokolac 21, Tuzla 18, Doboj 13, Sarajevo 12, Bijeljina 9 centimetara”, navedeno je u FHMZ BiH.

 

Trafika|Ba|AA