Home

    Ponedjeljak, 19.03.2018. godine


Nalazite se: Izlog » VIJESTI » Svijet » Snažni vazdušni udari na položaje Islamske države

Amerikanci nezadovoljni turskom pasivnošču

Snažni vazdušni udari na položaje Islamske države

Snažni vazdušni udari na položaje Islamske države

Međunarodna koalicija, na čelu sa SAD, tokom noći je izvršila dosad najintenzivnije zračne udare na borce Islamske države (IS) u pograničnom sirijsko-turskom gradu Kobane, međutim borbe oko grada su nastavljene, javio je jutros britanski BBC.

Sirijsko-kurdski borci potvrdili su da su udari bili najefikasniji do sada, ali je trebalo da dođu mnogo ranije i situacija je, tokom noći, ostala veoma ozbiljna jer su kurdski borci IPG milicije bili pod intenzivnim pritiskom.

– IPG snage vode teške borbe i oni pokušavaju da odbrane civile. Veoma je velika operacija protiv njih – rekao je lider kurdske partije u Siriji Saleh Muslim.

BBC podseća da je najmanje 400 ljudi poginulo u poslednje tri nedelje borbi za pogranični grad Kobane i da je 160.000 Sirijaca pobeglo preko granice u Tursku

Najnoviji zračni udari oko grada Kobanea vrše istovremeno dok administracija američkog predsjednika Barcka Obame navodi da su “sve više razočarani onim što vidi – izgovorima Turske da ne čini više, da vojno intervenira”, navodi BBC.

-Prisutan je rastući bijes zbog odugovlačenja Turske da reagira da se spriječi masakr, na oko kilometar od njene granice. Bez obzira na galopirajuću humanitarnu katastrofu u Siriji, oni izmišljaju razloge da ne reagiraju da spriječe još jednu katastrofu. To nije način na koji NATO saveznik reagira, dok se odvija pakao na korak od njihove granice – naveo je visoki zvaničnik američke administracije, piše New York Times.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura zatražio je sinoć da međunarodna zajednica momentalno mora da stane u odbranu sirijskog grada Kobanea kojem prijeti da padne u ruke džihadista.

– Svijet, svi mi, veoma žalimo što je IS u stanju da preuzme grad koji se hrabro branio, ali je pitanje da li će i uspjeti u tome. Mi treba momentalno da reagiramo – naveo je Mistura u saopćenju – dodaje AFP.

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top