Snažni vazdušni udari na položaje Islamske države

Međunarodna koalicija, na čelu sa SAD, tokom noći je izvršila dosad najintenzivnije zračne udare na borce Islamske države (IS) u pograničnom sirijsko-turskom gradu Kobane, međutim borbe oko grada su nastavljene, javio je jutros britanski BBC.

Sirijsko-kurdski borci potvrdili su da su udari bili najefikasniji do sada, ali je trebalo da dođu mnogo ranije i situacija je, tokom noći, ostala veoma ozbiljna jer su kurdski borci IPG milicije bili pod intenzivnim pritiskom.

– IPG snage vode teške borbe i oni pokušavaju da odbrane civile. Veoma je velika operacija protiv njih – rekao je lider kurdske partije u Siriji Saleh Muslim.

BBC podseća da je najmanje 400 ljudi poginulo u poslednje tri nedelje borbi za pogranični grad Kobane i da je 160.000 Sirijaca pobeglo preko granice u Tursku

Najnoviji zračni udari oko grada Kobanea vrše istovremeno dok administracija američkog predsjednika Barcka Obame navodi da su “sve više razočarani onim što vidi – izgovorima Turske da ne čini više, da vojno intervenira”, navodi BBC.

-Prisutan je rastući bijes zbog odugovlačenja Turske da reagira da se spriječi masakr, na oko kilometar od njene granice. Bez obzira na galopirajuću humanitarnu katastrofu u Siriji, oni izmišljaju razloge da ne reagiraju da spriječe još jednu katastrofu. To nije način na koji NATO saveznik reagira, dok se odvija pakao na korak od njihove granice – naveo je visoki zvaničnik američke administracije, piše New York Times.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura zatražio je sinoć da međunarodna zajednica momentalno mora da stane u odbranu sirijskog grada Kobanea kojem prijeti da padne u ruke džihadista.

– Svijet, svi mi, veoma žalimo što je IS u stanju da preuzme grad koji se hrabro branio, ali je pitanje da li će i uspjeti u tome. Mi treba momentalno da reagiramo – naveo je Mistura u saopćenju – dodaje AFP.