Slovenci danas biraju lokalnu vlast

Birališta na lokalnim izborima u Sloveniji otvorena su u nedjelju ujutro i Slovenci će glasovati za općinska vijeća i načelnike u ukupno 212 općina.

S obzirom na rezultate istraživanja javnog mnijenja ne treba očekivati veće promjene u lokalnoj vlasti, a u oko polovici općina za izbor načelnika bit će potreban drugi krug.

Stranke su se u kampanji najviše borile za velike gradove poput Ljubljane i Maribora, gdje čini se nije došlo do velikih promjena u raspoloženju biračkog tijela.

Tako bi, sudeći po anketama, u Ljubljani već u prvom krugu gradonačelničko mjesto po četvrti put mogao osvojiti Zoran Jankovići ako je njegova stranka Pozitivna Slovenija (PS) praktički nestala s političke scene na europskim i parlamentarnim izborima održanima prije nekoliko mjeseci.

Za Jankovićem se zadnjih mjeseci vuku političke i sudske afere, ali većina Ljubljančana ocjenjuje da su tri njegova dosadašnja mandata bila uspješna jer je izveo brojne infrastrukturne projekte. Za razliku od prijašnjih izbora Janković međutim ne može računati na većinu u budućem gradskom vijeću, najavljuju ankete.

Oko petinu glasova na izborima za gradonačelnika Ljubljane mogao bi dobiti nezavisni kandidat Damjan Damjanovič, ravnatelja Ljubljanske filharmonije, kojega podržava Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše. Aleš Avbreht, kandidat stranke premijera Mire Cerara, može prema anketama očekivati samo oko pet posto glasova.

Prema ispitivanju mariborskog lista “Večer”, u Mariboru će snage u drugom krugu odmjeriti sadašnji gradonačelnik Andrej Fištravec i bivši Franc Kangler koji se želi vratiti na položaj. Fištravec nastupa kao nezavisni kandidat i za njega se izjašnjava 39 posto ispitanika, dok Kangler može računati na oko 18 posto, a poziva se na sve što je u gradu sagrađeno u vrijeme kad je bio gradonačelnik.

Fištravec je na mjesto gradonačelnika Maribora došao prije manje od dvije godine, nakon što je dobio prijevremene izbore poslije ostavke Kanglera kojega se je optuživalo za korupciju i nepotizam.

Kanglera se u međuvremenu odrekla i Slovenska pučka stranka (SLS)čiji je bio član, pa sada nastupa kao nezavisni kandidat sa svojom listom.

 

Trafika|Ba