SJEVERNA KOREJA: Zbog neprijateljske politike SAD-a “nezamislive posljedice”

Sjeverna Koreja upozorila je Sjedinjene Države na “nezamislive posljedice” njezine neprijateljske politike, nakon najave novih američkih finansijskih sankcija protiv Pjongjanga.

Te nove sankcije samo će “ojačati neovisni duh i snažne napore” radnika u industriji oružja, rekao je u srijedu navečer u saopćenju glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

“Ako Sjedinjene Države nastave na ovaj način svoju anahronu politiku protiv sjevernokorejskog režima, to će imati nezamislive posljedice”, dodao je glasnogovornik, ali nije pojasnio na kakve posljedice misli.

On se ipak založio za “zaključivanje mirovnog sporazuma sa SAD-om” kako bi se stavila tačka na njezinu neprijateljsku politiku koja je “uzrok svih problema”.

“Trajni mir i stabilnost neće biti mogući na korejskom poluotoku dok ne prestane neprijateljska politika SAD-a prema Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji i sve dok se ne ublaže neprijateljski odnosi”.

SAD su 8. decembra usvojile nove finansijske sankcije protiv šest pojedinaca i nekoliko kompanija povezanih sa širenjem oružja.

Trafika|Ba