Sjajna prilika za mlade košarkaše: Počinje „Professional basketball Camp Kaspersky/Sarajevo 2018“ prvi profesionalni košarkaški kamp u BiH

U Sarajevu je danas održana konferencija za medije prvog profesionalnog kampa za košarkaše “Professional basketball Camp Kaspersky/Sarajevo 2018” (ProCamp) koji će biti održan od 24. do 27. jula u Sarajevu u Sportskom centru Radan.

Proslavljeni košarkaški reprezentativac iz BiH, Samir Avdić je idejni tvorac i organizator ovog jedinstvenog događaja koji za cilj ima dovođenje mladih igrača u kamp u Sarajevu kako bi pronašli adekvatan i kvalitetan klub za narednu igračku sezonu.

– Ideja za ‘Professional basketball Camp Kaspersky/Sarajevo 2018’ je rođena još prošle godine nakon što smo mjesec dana trenirali s mladim igračima. Osmislio sam koncept, napravio plan i evo nas danas ovdje s vama. Ljubitelji košarke znaju da se slični kampovi tokom ljeta organiziraju u SAD-u i Italiji, te je ovo idealna prilika za naše mlade košarkaše da naprave iskorak u svojim karijerama. Želja nam je okupiti sve ljude iz svijeta košarke na jednom mjestu, kako bi razmijenili iskustva i pripremili se za narednu takmičarsku sezonu – naveo je Avdić i dodao: Moram da kažem da mi je posebno drago što je velika IT kompanija Kaspersky Lab prepoznala našu ideju i što je odlučila da nam bude generalni sponzor prvog košarkaškog kampa u BIH.

Direktorica kompanije Kaspersky Lab za Evropu, koja je glavni pokrovitelj ProCampa, Ilijana Vavan, izjavila je da je sretna i da joj je velika čast što je u Sarajevu, njenom rodnom gradu.

– Znam da su Sarajevo, naša zemlja Bosna i Hercegovina i cijela regija imali i još uvijek imaju toliko talentiranih mladih ljudi, a kao profesionalna sportašica, znam kako je teško napredovati i ostvariti svoje snove i potencijale. U Kaspersky Lab-u tražimo i potičemo talentirane mlade ljude, dajemo im priliku da budu primjećeni i da razvijaju svoje znanje, izvrsnost i vještine, prvenstveno u području cyber sigurnosti. Danas smo ovdje iz istog razloga – da podržimo ProCamp u njihovoj velikoj misiji, da pomognemo mladim domaćim sportskim talentima u njihovim sportskim nastojanjima, te da ih pripremimo za nove izazove i uspjehe u sljedećoj sezoni – istakla je Ilijana Vavan, direktorica kompanije Kaspersky Lab sa Evropu.

Igrači će biti podijeljeni u četiri tima koje će predvoditi uspješni treneri Dragan Petričević, Samir Selesković, Muamer Taletović i Adis Bećiragić.

– Imao sam priliku da učestvujem u radu kao trener na dva slična kampa u SAD-u. Prijatno sam iznenađen namjerom da se jedan ovakav kamp organizuje u Sarajevu, pošto znam šta to znači na prvom mjestu u organizacionom smislu. Ovo je vrlo složen i zahtjevan poduhvat, i na stranu činjenica da mi je Samir Avdić drag prijatelj, odgovorno tvrdim da ovo što se priprema

u Sarajevu, prevazilazi uslove koje pružaju kampovi ovog tipa u Americi. Moram reći i to da svijest evropskih igrača nije ista kao i kod američkih, odnosno da je mnogo teže ubijediti evropskog igrača da prisustvuje jednom okupljanju ovog tipa, nego što je to u slučaju američkih igrača. Sve je to razlog zbog kojeg smatram ovu ideju i njenu realizaciju za jedan istinski organizacioni podvig, jako koristan za igrače, agente, nas trenere, a da ne pričam za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, koja dobija jedno sportsko okupljanje na visokom nivou. Radujem se i zahvalan sam na pozivu za učešće u radu kampa, jer ću sigurno i ja kao trener imati priliku da obogatim svoje znanje i iskustvo, iako imam 30 godina trenerskog staža iza sebe. Očekujem jedan sjajan košarkaški događaj, nezaboravan za mnoge, pogotovo što je i prvi ovog tipa na području ex-Jugoslavije – kazao je trener Dragan Petričević.

I trener Adis Bećiragić kazao je da je ovaj kamp prilika da se Sarajevo i košarka u gradu promovišu na najbolji način.

– Mladi igrači će imati priliku da se upoznaju i rade sa trenerima koji rade u raznim zemljama širom svijeta i samim tim zasigurno nešto novo naučiti i vidjeti – dodao je Bećiragić.

Zadovoljstvo zbog održavanja prvog Pro Campa Sarajevo izrazio je i bivši reprezentativac BiH i trener sa trenutni angažmanom u Turskoj, Samir Selesković.

– Mislim da će organizacija biti na zavidnom nivou i da je Samir Avdić upravo ono ime koje može da digne ovaj kamp i nerednih godina na zavidan nivo. Radi se velikom o imenu bosanskohercegovačke i ex-jugoslovenske košarke. Za organizaciju ovakvog kampa je, uistinu, potrebna profesionalnost koju Avdić ima. Ovakav kamp može mnogo doprinijeti mladim igračima. Prije svega ovo je izuzetna prilika da na licu mjesta svi talentovani i kvalitetni igrači pokažu svoje znanje i svoj potencijal svim menadžerima i trenerima tokom utakmica u kampu. Mnogo je drugačije kada se to vidi uživo nego kada se šalje materijal sa nekih treninga ili snimljenih utakmica – izjavio je Selesković.

I njegovom kolegi Muameru Taletoviću čast je i zadovoljstvo što je učesnik Pro Campa 2018.

– Igračima je to brz i jednostavan način dokazivanja i pronalaženja angažmana. Očekivanja su da sve prođe u sportskom duhu, da se svi kvalitetno zabavimo i razmjenimo iskustva – kazao je Taletović.

Učešće na kampu potvrdili su brojni sportski agenti među kojima su Robert Jablan, Zvonimir Ridl, Jovan Brstina, Goran Gramatikov, Feliks Kojadinović i Bojan Tanjević. Kamp su podržali i Nenad Marković, Elmedin Kikanović, Nihad Đedović i Josip Pandža.

Za dodatne informacije, posjetite sajt.

O kompaniji Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je globalna kompanija iz oblasti cyber bezbjednosti koja na tržištu postoji više od 20 godina. Opsežno iskustvo i stručnost zaposlenih u kompaniji Kaspersky Lab konstantno se koristi u razvoju novih bezbjednosnih rješenja i usluga koje štite kompanije, kritične infrastrukture, državne institucije i krajnje potrošače širom svijeta. Sveobuhvatan portfolio proizvoda kompanije obuhvata vodeća bezbjednosna rješenja za krajnje korisnike kao i veliki broj specijalizovanih rješenja i usluga za zaštitu od sofisticiranih i naprednih digitalnih prijetnji. Preko 400 miliona korisnika zaštićeno je tehnologijom kompanije Kaspersky Lab, dok preko 270.000 korporativnih klijenata koristi naše usluge kako bi zaštitili svoje vrijedne informacije. Saznajte više na web stranici.