Sivro: Štrajk prosvjetnih radnika nastavlja se i sutra

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro rekao je da je prvi dan štrajka protekao mirno. Nisu evidentirani slučajevi kršenja Odluke i procedura propisanih zakonom.

„Štrajk se nastavlja u utorak i srijedu, u vrtićima od 7 do 9 sati, u osnovnim školama od 7:35 do 09:35“, rekao je Sivro.

„Pozvali smo po ko zna koji put Vladu na intenzivne pregovore. Oni šute, štrajk se nastavlja“, dodao je.
Prosvjetni radnici traže da osnovica plaće umjesto dosadašnji 290 KM bude 330 KM. Vlada KS nudi osnovicu od 300 KM, ali iz Sindikata nisu zadovoljnim takvim prijedlogom.

„Hvala predsjednicima i članovima štrajkačkih odbora, a posebno svim članovima Sindikata u vrtićima i osnovnim školama na jedinstvu i solidarnosti. Ovom prilikom se još jednom i posebno zahvaljujemo roditeljima učenika, a posebno roditeljima u vrtićima, koji daju podršku štrajku. Dolazak djece u vrtiće je ispod 10% čime su roditelji pokazali da podržavaju naš zahtjev za 330 KM i udarili veliki šamar Vladi premijera Adema Zolja. Također roditelji djece u osnovnim školama su očekivano uz prosvjetne radnike jer u preko 50 škola nije bilo učenika, a u ostalim školama u kojima su učenici došli, proveden je štrajk jer nije bilo nastave. Sutra očekujemo još veću podršku. Hvala i direktorima škola koji nas podržavaju i poštuju zakonske procedure, a posebno hvala onima koji su nam proteklih dana slali poruke podrške“, poručio je Sivro.

Ministar obrazovanja Elvir Kazazović pozvao je prosvjetne radnike da ne otkazuju nastavu, te zaprijetio tužbama.

(Izvor: nap.ba)