Sirijska vojska preuzela ključni položaj u Letakiji, uporištu režima

Sirijska vojska je u ponedjeljak saopćila da je preuzela ključni položaj u priobalnoj pokrajini Latakiji, uporište režima, gdje su pobunjenici pokrenuli neviđenu ofanzivu prije deset dana.

– Sirijske vojne jedinice potpuno kontroliraju Observatoire 45 na sjeveru pokrajine Latakija i nastavljaju da gone terorističke grupe – saopćila je vojska, a prenijela sirijska televizija.

Observatoire 45 je brdo iznad nekoliko alavitskih mjesta, manjinska zajednica u Siriji kojoj pripada većina režimskih kadrova i za koje je pokrajina Latakija uporište.

Ovo brdo su zauzeli pobunjenici prošle sedmice u okviru njihove ofanzive pokrenute 21. marta u ovoj pokrajini, čiji je glavni grad Latakija, ostao relativno netaknut u trogodišnjim sukobima.

Osim Observatoire 45 , pobunjenici su zauzeli Kassab, armensko mjesto i pogranično s Turskom i Samru, koja im je po prvi put dala pristup Mediteranskom moru.

Ovo je prvi put da je ova pokrajina očevidac tako žestoke i krvave borbe s 300 poginulih na obje strane od 21. marta, prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava

 

Trafika|Ba|Agencije