SIRIJA: Sukobi se nastavljaju, sudbina otetih krišćana još uvijek nepoznata

Kurdske i hrišćanske milicije u srijedu su se borile protiv militanata iz Islamske države na sjeveroistoku Sirije, gdje je ekstremistička grupa nedavno otela najmanje 70 hrišćana nakon što je zauzela niz sela.

Pokrajina Hassakeh koja graniči s Tuskom i Irakom i postala je posljednje ratište u borbi protiv Islamske države, većinski je kurdska, ali također ima i arapsko stanovništvo i većinski hrišćanske Asirijce i Armene, prenosi AP.

U napadima prije zore u ponedjeljak, radikalna grupa napala je zajednice naseljene duž rijeke Khabur, otimajući na desetine ljudi, među kojima je bilo mnogo žena i djece. Na hiljade ostalih pobjeglo je u sigurna područja.

Sudbina otetih ljudi, od kojih su skoro svi Asirijci, ostala je nepoznata i u srijedu, dva dana nakon što su zarobljeni.

Otmica je pojačala strahovanja među vjerskim manjinama u Siriji i u Iraku, koje su u više navrata bile metom napada Islamske države. Tokom krvave kampanje ekstremista u obje zemlje, u kojima su objavili samoproglašeni halifat, pripadnici manjina redovno su napadani i ubijani, odvođeni iz svojih domova, žene su porobljivane, a mjesta molitve su uništavana.

Asirijci su izvorni hrišćanski narod koji vodi korijenje od drevnih Mezopotamaca.

 

Trafika|Ba|Agencije