SIPA uhapsila bivšeg zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH

Policijski djelatnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, na području Sarajeva lišili su slobode Izeta Nizama (1963) koji se sumnjiči za kazneno djelo primanje dara ili drugog oblika koristi iz članka 217. Kaznenog zakona BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Uporedo sa lišenjem slobode, izvršeni su pretresi osumnjičenog, kao i ukupno tri stana koja su u njegovom vlasništvu ili ih koriste njegovi srodnici.

“Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je da je, u periodu od 2011. do 2015. godine, dok je obnašao dužnost zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH, protuzakonito uzimao novac, robu i usluge, od stranih državljana i osoba za koje su vođeni postupci vezani za boravak stranaca i druga statusna pitanja, kako bi zloupotrebom položaja, pogodovao donošenju odluka u korist navedenih osoba. Prema rezultatima istrage, vršenjem koruptivnih kaznenih djela, osumnjičeni je ostvarivao imovinsku korist. Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela primanje dara ili drugog oblika koristi iz članka 217. KZ BiH”, navode iz Tužiteljstva BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.