Sibirska zima – zapamtite ove savjete ako želite da ostanete zdravi

Preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće/niskih temperatura vazduha:

#1 Starije osobe zbog sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sistemima tokom fiziološkog starenja te nedostatne fizičke aktivnosti spadaju u rizičnu grupu stanovništva, posebno osjetljivu na hladnoću.

#2 Preporučuje se izbjegavati izlaganje hladnoći, posebno u ranojutarnjim i večernjim/noćnim satima, posebno gerijatrijski bolesnici oboljeli od srčanih, respiratornih, endokrinih bolesti te oboljeli od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

#3 Odjeća bi trebalo da bude slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više toplote te komotna obuća otporna na vlagu bez visokih peta zbog  sprečavanja padova i povreda.

#4 Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati te prilikom izlaska zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, prekriti obavezno usta šalom zbog prevencije direktnog udisanja hladnog vazduha.

#5 Ako je povećano znojenje, potrebno je presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak toplote i osloboditi se suvišne odjeće.

#6 Pojava drhtavice kod predugog izlaganja hladnoći znak je za hitan povratak u unutrašnji topli prostor.

#7 Izbjegavati teži fizički rad na otvorenom te aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći (posebno se odnosi na čišćenje snijega zbog najučestalijeg rizika nagle smrti starijih u odnosu na srednju dob).

#8 Izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini zbog prevencije mogućih padova i ozljeda.

#9 Nužno je unijeti u organizam dovoljno tekućine, posebno toplih čajeva ili supa te izbjegavati alkoholna pića i konzumiranje više od dvije šolje kafe dnevno.

#10 Starije osobe tokom starenja gube mogućnos osjećaja promjena temperatura, stoga se preporučuje pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući (najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18° C).

#11 U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju, gubitka osjćaja, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazitog crvenila kože, potrebno je kontaktirati svog izabranog porodičnog ljekara.

#12 U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati stariju osobu koja uz sebe uvijek mora imati svoje osobne podatke – ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona, kao i kontakt osobe koju je moguće kontaktirati.

(Ljepotaizdravlje.ba)