Šest znakova da vam nedostaje proteina u organizmu

Selection of food for weight loss, copy space

Protein je sastojak koji je veoma bitan za organizam. On učestvuje u mnogo tjelesnih funkcija kao što je čvrsta struktura kose, kože, mišića, hormona i enzima. Neki ljudi konzumiraju velike količine mesa, ali ipak nemaju dovoljno proteina u organizmu, piše Mens Health.

#1 Ako gubite snagu ili mišićnu masu onda vašem organizmu vjerovatno manjka proteina. Kada ne unosite dovoljno proteina, tijelo vuče preostali protein iz mišića da bi ga iskoristio u drugim dijelovima tijela. Ako vam odjeća postaje preširoka ili više nemate snage da dižete tegove, provjerite nivoe proteina u organizmu.

#1 Ako se osjećate izmoreno svaki dan, to takođe može ukazivati na nedostatak ovog nutrijenta. Slabi i umorni se ne možete baviti sportom, te je jako bitno obratiti pažnju na unos ugljenih hidrata i proteina.

#3 Stalno ste gladni i sve o čemu možete misliti je veliki komad mesa i generalno hrana, što ukazuje da je nivo proteina u organizmu jako nizak ili nikakav. Pri nedostatku ovog suplementa, organizam će tražiti više hrane sa jakim ukusima. Svi koji prolaze kroz ove probleme ne biraju šta će jesti, te često pojedu sve što im se nađe pri ruci. Dovoljna količina proteina vas može sačuvati od prejedanja.

#4 Lomljivije kosti su takođe jedan od znakova manjka proteina. Ako vam se često dešava da iščašite i oštetite kosti i zglobove to je vrlo često povezano sa ovim problemom. Kako starimo, tako je našem organizmu potrebno sve više proteina koji će pojačati čvrstinu kostiju.

#5 Bez dovoljno proteina, vaše rane i povrede će puno duže zarastati ili uopšte neće srasti kako treba. Protein igra bitnu ulogu u funkciji imuniteta i oporavku rana. Ljudima koji tek izađu iz bolnice se preporučuju dijete ispunjene proteinima.

#6 Ako vam kosa i nokti nisu čvrsti kao što su bili, to znači da više nemate čvrstih vlakana koja se formiraju pomoću proteina. Organizam prepoznaje nedostatak proteina te se ponaša u skladu s tim, zbog čega kosa i nokti gube na jačini jer nemaju odakle crpiti materijal za obnavljanje vlakana.

(Ljepotaizdravlje.ba)