Senator John McCain sahranjen uz najveće državne počasti

The casket of Sen. John McCain, R-Ariz., is carried out of the Washington National Cathedral in Washington, Saturday, after a memorial service, as Cindy McCain is escorted by her son Jimmy McCain and other family members.

Senator John McCain sahranjen je nakon službe u washingtonskoj katedrali, u saveznoj državi Maryland, javlja Glas Amerike.

Vjerskoj službi i sahrani su osim porodice, prisustvovali bivši predsjednici, kolege iz Kongresa, strani zvaničnici i mnogi prijatelji.

Bivši demokratski predsjednik Barack Obama kritikovao je aktuelnu američku političku scenu kao “podmuklu i uskogrudu”, u govoru na memorijalnoj službi za senatora Johna McCaina u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu.

Oproštajni govor održao je i bivši republikanski predsj George Bush mlađi koji je za McCaina rekao da je “bio častan i da je uvijek prepoznavao da su njegovi rivali i dalje patriote i ljudska bića”.

Bush i Obama govorili su na memorijalnoj službi na zahtjev senatora McCaina, koji je isplanirao ceremoniju dok je bolovao od tumora na mozgu.

Bivši predsjednici bili su među stotinama članova porodice, prijatelja, bivših kolega u Kongresu koji su se okupili u Nacionalnoj katedrali u kojoj je bio izložen kovčeg sa McCainovim posmrtnim ostacima.

Službi su prisustvovale i desetine aktuelnih i bivših američkih zvaničnika, članova Kongresa i stranih diplomata.

– Amerika se ne razmeće, zato što to ne mora da radi. Amerika Johna McCaina ne mora ponovo da bude velika zato što je Amerika uvijek bila velika – poručila je njegova kćerka Megan.

McCainov kovčeg, između ostalih, su nosili glumac Warren Beatty, bivši potpredjsednik SAD Joe Biden, bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i ruski disident Vladimir Kara Murza.

Posmrtni ostaci senatora Johna McCaina ceremonijalno su bili položeni u zgradi Kongresa u petak, a pre memorijalne službe u subotu u Nacionalnoj katedrali, pogrebna povorka zaustavila se kod spomenika žrtvama rata u Vijetnamu.