Sebastian Vettel potpisao ugovor sa Ferrarijem

U sjeni nesreće koja se dogodila u Japanu, ostao je jedan veliki transfer koji bi možda mogao obilježiti budućnost Formule 1. Sebastian Vettel je potpisao trogodišnji ugovor sa Ferrarijem sa opcijom produženja na još dvije godine.

Za sada još uvijek nije potvrđena visina transfera, ali se spominje 25 miliona eura po sezoni, odnosno 125 miliona za pet godina. Vettel je pregovarao sa Sergiom Marchioneom, čovjekom koji je naslijedio Lucu di Montezemola sa kojim je sada već bivši vozač Red Bulla imao potpisan predugovor oko prelaska u Ferrari.

Vettel je imao ugovor sa Red Bullom do 2015. godine, ali je u tom ugovoru također stajala klauzula kako može promijeniti ekipu ako ne bude barem treći u ukupnom poretku do 30. septembra. U takvoj situaciji Ferrari je bio prisiljen otkupiti preostalih godinu i pol dana ugovora kojeg je imao Vettel sa Red Bullom.

Zanimljivo, Vettel će biti tek treći njemački vozač u istoriji Ferrarija. Do sada su to bili Wolfgang von Trips i Michael Schumacher. Inače, Vettel je jedan od rijetkih vozača koji nema menadžera već sam pregovara o ugovorima.

Trafika|Ba|Agencije