SDS traži ponovno brojanje glasova za predsjednika RS-a

Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) tri zahtjeva, među kojima i za ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske (RS) na nekoliko glasačkih mjesta – potvrdio je danas generalni sekretar SDS-a Draga Ćuzulan.

U SDS-u traže od CIK-a i vještačenje nevažećih glasačkih listića i ponavljanje izbora u Prijedoru.

Ćuzulan je pojasnio da traže ponovno brojanje glasačkih listića u prisustvu akreditiranih posmatrača na biračkim mjestima Srednja Marićka kod Prijedora i Velikoj Obarskoj kod Bijeljine, zbog sumnje da su glasovi koje je osvojio kandidat Saveza za promjene za predsjednika RS-a Ognjen Tadić upisani kandidatu koalicije “Domovina” Ramizu Salkiću.

On je na pres-konferenciji dodao da isti zahtjev imaju i za biračko mjesto Greben u općini Višegrad, gdje Tadić nije osvojio nijedan glas, dok su članice Saveza imale oko 130 glasova.

-To su tri direktna slučaja koje smo ustanovili. Riječ je o ukupno 535 glasova za koje je Ognjen Tadić oštećen i to je razlog da tražimo ponovno brojanje na tim mjestima. Ako se ustanovi da je zahtjev osnovan, onda tražimo da se ponovo prebroje svi glasački listići u RS za nivo predsjednika RS – dodao je Ćuzulan.

Iznio je i podatak da je u Prijedoru više od 40 posto vreća sa glasačkim materijalom do Gradske izborne komisije stiglo “otvoreno”, iz čega je, dodao je, “očigledno da se glasački materijal mijenjao i prema tome prilagođavao zapisnik”.

SDS traži i da se izvrši vještačenje nevažećih glasačkih listića, budući da ih je za nivo predsjednika RS bilo oko 38.000.

U toj stranci sumnjaju da su popunjeni listići zamijenjeni praznim, s obzirom da je na nekim biračkim mjestima postojala primjedba o manjku glasačkog materijala pred početak glasanja.

Trafika|Ba|Fena