SDP: Terorizmu se možemo suprotstaviti samo jedinstvom svih u BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH razmatralo je na jučerašnjoj sjednici poziv za sastanak “predstavnika bošnjačkog naroda” kojeg su predsjedniku SDP Nerminu Nikšiću uputili Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Nakon iscrpne rasprave Predsjedništvo SDP donijelo je odluku da predsjednik SDP Nermin Nikšić ne učestvuje na ovom sastanku.

Sastanak je, prema pozivu koji je upućen, organiziran radi usvajanja zajedničke izjave “predstavnika bošnjačkog naroda” o terorističkom napadu na Oružane snage BiH u Rajlovcu, povodom terorističkih napada u Evropi i svijetu, a radi zauzimanja zajedničkog stava oko sve češćih pojava ekstremizma, radikalizma i terorizma u BiH, Evropi i ostatku svijeta.

Predsjedništvo ističe kako je SDP partija svih naroda i građana u BiH, te kako nije i nikada neće biti partija samo jednog naroda, isto kao što ćemo se uvijek boriti da u BiH svi njeni narodi i građani budu ravnopravni i jednaki na cijelom njenom teritoriju.

SDP BiH nikada nije imala bilo kakvih dilema oko potrebe snažne borbe i osude svih oblika ekstremizma i terorizma, pa tako i posljednjeg terorističkoga napada na pripadnike Oružanih snaga BiH. Zbog svojih jasnih stavova u vezi sa ovim u prošlosti smo platili veliku političku cijenu, ali se na kraju potvrdilo da smo bili u pravu.

Predsjedništvo SDP BiH još jednom ističe potpunu podršku svim bh. institucijama koje se bave borbom protiv svih oblika terorizma i ekstremizma u našoj zemlji.

Predsjedništvo pozdravlja i daje punu podršku jasnoj osudi terorističkog napada na pripadnike Oružanih snaga BiH, koju smo čuli  od Reis-ul-uleme Huseina ef. Kavazovića, kao i stavovima Islamske zajednice u BiH u vezi sa osudom radikalizma i ekstremizma.

Međutim, u isto vrijeme, ne želimo pristati na pokušaje Bakira Izetbegovića da se pod izgovorom borbe protiv terorizma i pod zastavom SDA, Bošnjaci tobože ujedinjuju u osudi  ekstremizma i to po uzoru na Hrvatski narodni sabor njegovog kolege Dragana Čovića.

Mi u SDP-u smatramo neodgovornim i neprimjerenim da Bakir Izetbegović, kao član Predsjedništva BiH, nije ni pokušao organizirati bilo kakav skup svih političkih snaga u BiH, na kojem bi se pokušao usaglasiti zajednički stav oko osude i potpore borbi protiv pošasti terorizma. To je bila njegova ustavna, zakonska i politička obaveza kao člana Predsjedništva BiH.

Umjesto toga, Izetbegović naivno upada u zamku onih koji BiH žele podijeliti na tri etničke cjeline, čak i na jednom univerzalnom pitanju kakvo je borba protiv zla kojeg propagira teroristička i ekstremistička ideologija u mnogim dijelovima svijeta, a koja svoje sljedbenike ima i u BiH.

 

Za SDP je država BiH bila i uvijek će biti iznad svega.

Uvjereni smo da je za građane BiH kada je u pitanju borba protiv terorizma kao i za svako drugo pitanje, puno bitnije bosanskohercegovačko jedinstvo i zajedničko djelovanje svih političkih snaga, a ne neko izvještačeno jedinstvo predstavnika jednog, drugog ili trećeg naroda.

Takvim djelovanjem samo se slabi BiH i učvršćuje se put koji vodi ka njenom cijepanju.

Zato predsjednik SDP BiH neće prisustvovati najavljenom sastanku, jer se borbom protiv terorizma, ekstremizma ali i fašizma trebaju, zajedno sa bh.institucijama, baviti sve političke snage u BiH, bez bilo kakvih podjela, a pogotovo ne onih zasnovanih na etničkom principu.

Nažalost, u posljednje vrijeme zahvaljujući djelovanju aktuelne vlasti, nikad nije bilo više prividnog jedinstva među bošnjačkim, hrvatskim i srpskim političarima, a BiH nikad nije bila podjeljenija nakon završetka rata, niti je sigurnosna situacija ikada bila teža.

Trafika|Ba