SDA večeras ili sutra odlučuje: Bučo ili Konaković budući mandatar Vlade KS

Stranka demokratske akcije zakazala je Kolegij za petak u 15 sati na kojem bi trebalo biti razmatrano ime mandatara Vlade Kantona Sarajevo, potvrdio je izvor novinske agencije Patria iz vrha ove stranke.

Imena koja su u opticaju za mandatara Vlade KS su Jasmin Bučo, jedan od izvršnih direktora u JP Autoceste FBiH i Elvedin Konaković šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

Prijedlog Kolegija SDA trebao bi biti potvrđen i na sjednici Predsjedništva SDA. Nezvanično saznajemo da bi i večeras mogao biti održan sastanak na kojem će se razmatrati prijedlog imena za mandatara.

S druge strane, dok SDA ne izađe s prijedlogom kandidata za ovu poziciju, neće biti nastavka ni sjednice Skupštine KS, potvrdio je to za Patriu Sejo Bukva (DF) zamjenik predsjedavajućeg Skupštine KS Sabahudina Delalića (SDA).

Već na idućoj sjednici Bukva će preuzeti funkciju predsjedavajućeg s obzirom da mandatar i predsjedavajući Skupštine ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Podsjećamo, na prošloj sjednici 6. januara izabrana su dva od četiri člana rukovodstva Skupštine jer klubovi Hrvata i Srba nisu imali prijedloge.

 

Trafika|Ba|NAP