Sarajevo: Podijeljena 22 laptopa najuspješnijim studentima i učenicima iz Srebrenice

 U prostorijama Udruženja Pokret majki enklave Srebrenice i Žepa danas su podijeljena 22 laptopa djeci, koja su uspješna u školovanju i dolaze iz socijalno ugroženih porodica, javlja Anadolu Agency (AA).

Munira Subašić, predsjednica Udruženja zahvalila se na realizaciji projekta i istakla da je podjela laptopa jako važna za djecu, jer su ona budućnost BiH u kojoj trebaju da ostanu, a ne iz nje da odlaze.

“Da bi djeca bila naša budućnost, moramo ih školovati i pomoći im da ostanu u Bosni i Hercegovini i da to osjete ova djeca, koja su mahom povratnička i šehidska, čiji roditelji žive u Republici Sprskoj. Imali smo 50 zahtjeva od studenata i srednjoškolaca. Mi smo odvojili njih 22, koji će dobiti laptope“, kazala je Subašić i dodala:

“Djeca su izabrana po uspjehu i koja su socijalno ugrožena. Ima porodica sa po sedmero djece, a roditelji im nemaju nikakva primanja, nisu zaposleni, a djeca su uspješna.“

Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo naglasio je da je pun emocija, jer se nalazi u prostoriji gdje se miješaju tuga i sjeta.

“Puno je emocija ovdje. Mi ne smijemo zaboraviti ono što se desilo. Muslimanima nije dozvoljena osveta, ali nasmijana i obrazovanja djeca su najveća osveta dušmanima. Znači ne treba nama ništa drugo, nego samo da ovu omladinu obrazujemo i da ostanu ovdje“, kazao je Zolj.