SALKIĆ: Bošnjacima u Trebinju neophodna je pomoć države

U okviru radne posjete istočnoj Hercegovini potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić boravio je u Trebinju gdje se susreo s gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem i njegovim saradnicima.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Bošnjaka – povratnika u ovaj grad, koji su Salkiću predočili rezultate povratka, intenzitet i nivo zapošljavanja povratnika, te ocjenu saradnje s gradskom upravom.

– Gradonačelnik Vučurević nam je rekao da je saradnja s povratnicima Bošnjacima relativno dobra i da je njegova želja da se ta saradnja podigne na viši nivo. Nažalost, rezultati implementacije Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma u Trebinju su slabi, tako da saradnju s gradskom administracijom i Vladom RS treba usmjeravati u tom pravcu. Gradonačelnik Vučurević je pozvao Bošnjake da dolaze u Trebinje i da se osjećaju lijepo u ovome gradu. Smatram da je ovaj naš razgovor bio izuzetno koristan, te da on može biti uvod u novu stranicu stvaranja saradnje i povjerenja na ovome prostoru – kazao je Salkić.

Predstavnici Bošnjaka – povratnika u Trebinje, predočili su Salkiću i Vučureviću podatke koji govore o teškoj situaciji u kojoj se nalaze povratnici.

– Otvorena diskriminacija prilikom zapošljavanja Bošnjaka u javne institucije mora prestati, jer ukoliko se nastavi, ionako slabi rezultati povratka mogli bi biti još porazniji – stoji u saopćenju iz Salkićevog kabineta.

U ovom trenutku je tek 150 trebinjskih Bošnjaka izvadilo lične karte u svome gradu, samo ih je 25 zaposleno. U javnom sektoru skoro da nema ni jednog Bošnjaka, osim u Sudu i Graničnoj policiji.

Ipak, oni su se suglasili da su ranije postojale sigurnosne prepreke povratku, a da su sada problemi isključivo ekonomske prirode.

Salkić je iskazao potrebu da se zajednički radi na animiranju povratnika u Trebinje da ovdje pokreću svoj biznis, pokreću farme i podižu plantaže, a da će kroz institucije sistema on učiniti sve da im se pruži adekvatna podrška.

– Naša je obaveza da povratnicima u Trebinje pružimo podršku da svoj povratak učine održivim. Mi moramo vratiti dostojanstvo ovome čovjeku na čijim je leđima teret opstojnosti ove države. Potpuno smo spremni da to učinimo i dat ćemo sve da ekonomski osnažimo njihove porodice, jer Bosna i Hercegovina je i u Trebinju, podjednako kao i u Sarajevu, Tuzli, Banja Luci, Mostaru, Zvorniku – zaključio je Salkić.

 

Trafika|Ba