SAD: Šest imigranata iz BiH optuženo za pomaganje ISIL-u

Protiv šest bosanskih imigranata podignuta je optužnica zbog slanja novca i opreme teroristima, među kojima i borcima Islamske države i Al Kaide u Siriji i Iraku, saopćilo je američko ministarstvo pravde.

Šest bosanskih imigranata su iz Misurija, Ilinoisa i New Yorka. Petoro je uhapšeno u SAD i optuženo za pružanje materijalne pomoći teroristima. Šesta osoba je u inostranstvu.

Svih šest članova grupe su imigranti u SAD iz Bosne i Hercegovine a troje je dobilo američko državljanstvo.

Kako je saopćeno, optuženi bosanski imigranti su preko posrednika u Turskoj i Saudijskoj Arabiji prebacivali novac pripadnicima ekstremističkih grupa u Siriji, Iraku i drugim zemljama, prenosi Rojters.

Ova grupa je u protekle dvije godine prebacila na hiljade dolara za kupovinu opreme stranim borcima koji su se pridružili terorističkim grupama u Siriji, Iraku i drugim zemljama, kaže se u optužnici.

U optužnici se tvrdi da članovi ove grupe koriste telefone, Fejsbuk i druge društvene mreže za slanje i primanje poruka, upotrebljavajući fiktivna imena i šifrovane riječi, poput “bosanska braća” i “mudžahedini”.

Članovi grupe su identifikovani kao Ramiz Zijad Hodžić (40), njegova žena Sedina Unkić Hodžić (35) i Armin Harčević (37) svi iz Misurija, Nihad Rosić (26) iz New Yorka, Mediha Medi Salkičević (34) iz Ilinoisa i Jasmina Ramić (42) iz Ilionisa.

 

Trafika|Ba