Home

    Nedjelja, 21.01.2018. godine


Nalazite se: Izlog » VIJESTI » BiH » Ruske snage zauzele dvije ukrajinske mornaričke baze na Krimu

200 nenaoružanih vojnika teritorijalne obrane ušlo u ukrajinsku bazu i postavilo rusku zastavu

Ruske snage zauzele dvije ukrajinske mornaričke baze na Krimu

Ruske snage zauzele dvije ukrajinske mornaričke baze na Krimu
Proruske snage su preuzele kontrolu nad sjedištem ukrajinske mornarice , u krimskoj luci Sevastopol, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao s lokalnim vlastima pripajanje Krima Ruskoj federaciji.

Svjedoci kažu da je najmanje 200 nenaoružanih vojnika tzv, teritorijalne obrane ušlo u ukrajinsku bazu i postavilo rusku zastavu. Ukrajinski vojnici se nisu opirali i i potom su napustili bazu.

Ruske novinske agencije navode izvore iz ureda tužiteljstva u Sevastopolu, koji kažu da je zapovjednik ukrajinske mornarice Sergei Gaiduk privremeno zadržan.
Kasnije u toku dana su ruske snage zauzele i drugu ukrajinsku mornaričku bazu.

Ministar obrane Ukrajine  Andriy Parubiy je izjavio da će njegova zemlja zatražiti od UN-a da Krim proglasi demilitarizovanom zonom, kao i da pomogne u povlačenju i ruskog i ukrajinskog vojnog osoblja sa poluotoka.

Zamjenik ukrajinskog premijera i ministar obrane su danas pokušali ući u Krim kako bi smanjili tenzije, ali im to nije bilo dozvoljeno.
U medjuvremenu generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon takodjer odlazi u ovo područje. On će se u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Putinom i ministrom vanjskih poslova Lavrovim, a u četvrtak bi trebalo da se sastane s predsjednikom i premijerom Ukrajine.

Ovdje u Washingtonu je čelnik NATO-a  Anders Fogh Rasmussen izjavio da je kriza na Krimu najozbiljnija kriza od Hladnog rata do sada.

Trafika|Ba|VOA

 

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top