Rusija, Ukrajina i EU potpisale “plinski sporazum”

Rusija, Ukrajina i Europska unija potpisale su u četvrtak sporazum o opskrbi Ukrajine ruskim plinom tijekom zime, prenose novinske agencije.

Sporazum, sklopljen do ožujka 2015., potpisali su ruski i ukrajinski ministri energetike Aleksandar Novak i Jurij Prodan te europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger. Predsjednici dviju susjednih plinskih tvrtki potpisali su poseban dokument.

Sporazum koji su u četvrtak potpisan između Rusije i Ukrajine možda je prvi znak popuštanja napetosti između dvije zemlje, izjavio je Oettinger na konferenciji za novinare nakon što su Rusija, Ukrajina i Europska unija potpisale sporazum, prenosi Reuters.

Ruski ministar Novak rekao je da će Rusija ostati pouzdan dobavljač energije za Europu i da će plinski dogovor s Ukrajinom osigurati stabilne isporuke plina preko zime. Jesenski i zimski period je siguran (u Ukrajini) i opskrba europskih potrošača je također stabilna. Uvjereni smo da će naši budući odnosi biti konstruktivni i da će naši ugovori biti ispunjeni, rekao je Novak.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je nakon potpisivanja sporazuma izrazio zadovoljstvo što su prevladali politička odgovornost, logika suradnje i gospodarska zdrava pamet. Za Barrosa je sporazum važan korak za zajedničku energetsku sigurnost na europskom kontinentu. Ustvrdio je kako sada nema razloga da ljudima u Europi bude hladno ove zime.

Za nastavak isporuke ruskog plina, Kijev u nekoliko dana treba platiti 1,45 milijardi dolara duga. Oettinger je rekao da će Rusija cijenu za tisuću kubičnih metara plina sniziti za 100 dolara na 385 dolara. Ukrajina se obvezala da će preostali dug u iznosu od 1,65 milijardi dolara podmiriti do kraja godine, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Putin, Porošenko, Merkel i Hollande pozdravili sporazum

Europska unija pomoći će u provedbi sporazuma potpisanog noću na petak u Bruxellesu kojim je privremeno riješen plinski sukob između Kijeva i Moskve, rekli su francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, a povjerenik za energetiku Guenther Oettinger nazvao ga je prvim znakom popuštanja napetosti između Rusije i Ukrajine.

Po priopćenju Elizejske palače, Hollande i Merkel razgovarali su tijekom večeri s predsjednicima Vladimirom Putinom i Petrom Porošenkom. Četvero dužnosnika “pozdravilo je zaključke pregovora vođenih uz posredovanje EU-a”.

“Predsjednik Republike i njemačka kancelarka naglasili su da će EU odigrati svoju ulogu udruživanjem s partnerima (SAD, članice G7, MMF) radi olakšavanja provedbe sklopljena dogovora”, piše u priopćenju.

Ukrajinci će dug od 3,1 milijarde dolara platiti u dva obroka, prvi odmah, a drugi do konca godine.

Gazprom pozdravio kompromis

Ruski plinski div Gazprom pozdravio je u petak “kompromis” postignut u četvrtak u Bruxellesu između Ukrajine, Europske unije i Rusije o isporuci ruskog plina Kijevu, podsjećajući da se radi o “jasnoj poruci” Ukrajincima o obvezi plaćanja dugova.

“To je kompromis, a Gazprom je pokazao dovoljno fleksibilnosti da učini taj sporazum mogućim. Gazprom jest i uvijek će biti pouzdan opskrbljivač plina za Europu”, priopćio je glasnogovornik ruskog plinskog diva Sergej Kuprjanov.

“Sporazum šalje i jasnu poruku da se potpisani ugovori moraju poštivati, a obveze plaćanja zadovoljiti”, nastavio je on. “To je, uz malo sreće, početak novog konstruktivnijeg poglavlja plinskih odnosa između EU, Rusije i Ukrajine”.

Trafika|Ba|Hina