Rusija formirala ministarstvo za pitanje Krima

Premijer Dmitrij Medvedev saopćio je u ponedjeljak da će Rusija formirati novo ministarstvo koje će se posebno baviti tek pripojenim regijama Krima i Sevastopolja.

– Vjerujem da je izvodivo formirati novo tijelo  izvršnog  ogranka vlade koje će se baviti pitanjima Krima i Sevastopolja – izjavio je Medvedev na sastanku vodećih vladinih zvaničnika u krimskoj prijestolnici Simferopolju, prenosi Xinhua.

Medvedev je prvi ruski čelnik koji je posjetio Krim otkako je taj crnomorski poluotok postao dio Rusije 18. marta.

On je naveo energetsku nezavisnost poluotoka od Ukrajine i moderniziranje lokalne turističke infrastrukture kao najurgentnije zadatke u te dvije regije.

– Razvoj Republike Krim i grada Sevastopolja postali su naš državni prioritet – izjavio je Medvedev, dodajući je predsjednik Vladimir Putin potpisao dva dekreta o formiranju ministarstva za pitanja Krima.

Oleg Saveljev (48), koji je bio zamjenik ministra u ruskom ministarstvu za ekonomski razvoj od augusta 2008., predvodit će novo ministarstvo.

Medvedev je instruirao Dmitrija Kozaka, zamjenika premijera nadležnog za Krim, i Saveljeva da pripreme prijedloge po pitanju saveznih programa zaa razvoj regija do 1. jula.

Ruski čelnik također je zatržio od ruskih agencija za provođenje zakona da u što skorijem roku uspostave svoja predstavništva na poluotoku kako bi se “suprotstavile agresivnim akcijama nacionalista i ekstremista”.

 

Trafika|Ba|Agencije