Rambo Amadeus: Stigla drva!

Odem jučer biciklom uzvodno od Ušca uz Savu, nakon 30 sekundi ustanovljujem da sam prelagano obučen, ipak hrabro nastavim dalje u nadi da će hladni povjetarac barem iznenaditi sve mutante gripa nameračene na moju za njih ipak previše lukavu malenkost.

O čemu još promrznuti protagonista može da misli na hladnom vjetru nego o svim mogućim gorivima i načinima grijanja, ne prestajući da okreče pedale. Od zamišljenog klokotanja tople vode kroz cijev radijatora, pomiješanog sa pucketanjem vatre iz užarene kraljice peći odmah mi postade toplo oko srca.

Refleksno se pretvaram u domaćina koji mora nabaviti drva za zimu, u svojoj mašti vec ih slažem pored virtualne peći, kad gle, Ab ovo! Lupus in fabula! Deus ex machina!

Zjenica nesvjesno izoštrava liniju koja odvaja kopno i vodu, takozvanu obalu.

Opremljen luksuznom dioptrijom svojih naočara i probuđenim sakupljačkim refleksom Pitekantropusa registrujem dobranu količinu debelih drvenih trupaca, grana, pa i čitavih stabala, sasvim zgodnih za ogrijev.

Prosto mole da ih neko sakupi, istesteriše, odnese i naloži.

Potpuno je jasno da nisu ničije vlasništvo, voda ih je odavno uzela pod svoje i napokon dotjerala do obale.

U pitanju su stvarno velike količine, dostojne razmatranja, dovoljne desetinama familija, za čitavu zimu. Đabe.

Potreban alat – 10 m konopa fi 8, vezanog sa trokuku – gancin veličine 30 santimetara. (da bi se trupci lako dovukli na obalu),

– motorna testera, kojom se trupci dovedu na željenu mjeru

– kolica, da izrezani trupci mogu da se tansportuju do puta, koji nije daleko.

– Kola, kamion, vagon ili brod, zavisno od toga kolike su vam potrebe.

 

Usput, bez naročite muke mogu da se pokupe i prazne plastične flaše. Ima ih na hiljade, a gore kao lude. Nadam se da ima ljudi koji su raspoloženi za ovakve akcije, a čitaju novine.

Trafika|Ba|Ramboamadeus.com