RAMA: Albanija je izložena riziku od međunarodnog terorizma

Albanija je izložena riziku od međunarodnog terorizma ništa manje nego cijela demokratska Evropa, istakao je albanski premijer Edi Rama, prenijela je danas agencija ATA.

Rama je na sinoćnjem sastanku posvećenom nacionalnoj sigurnosti rekao da je prema zaključcima NATO samita, održanog u Velsu, i prema nacionalnoj sigurnosnoj strategiji, koja je na snazi od septembra 2014., terorizam jedna od najznačajnijih prijetnji današnjice.

On ukazuje da odnedavno postoji novi nivo opasnosti od islamskog terorizma budući da su se neki albanski građani odazvali pozivu terorističke Islamske države (IS) da se bore u Iraku i Siriji.

Alanski premijer je tim povodom kritikovao nespremnost albanskih sudova da pojave kao što su napadi na dalekovode, eksplozije u gradskim centrima i krjumčarenje oružja “kojih je u našoj zemlji posljednjih godina bilo tako mnogo”, kvalifikuje kao terorističke akte, iako one to jesu prema domaćem zakonodavstvu, prenosi Tanjug.

Rama je istakao i nužnost saradnje vojske s policijom u oblasti borbe protiv terorizma na koju Albaniju obavezuju međunarodni akti ali i interesi nacionalne sigurnosti.

 

Trafika|Ba