Putin u Beogradu: Drago mi je da imamo novi pravac razvoja odnosa Rusije i Srbije

Robna razmjena Rusije i Srbije dostigla je skoro dvije milijarde dolara, jako je prijatno da odnosi dviju zemalja postaju sve više diversifikovani i drago mi je što imamo novi pravac razvoja odnosa o čemu ćemo danas govoriti, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je na početku sastanka u užem formatu s Vučićem rekao da je s predsjednikom Srbije u stalnom kontaktu, da su se skoro vidjeli u Rusiji, a da dobro pamti i svoju prošlu posjetu Srbiji.

On je zahvalio svim stanovnicima Beograda i Srbije na toplom prijemu.

“Naša robna razmjena je dostigla skoro dvije milijarde dolara i jako je prijatno da naši odnosi postaju sve više i više diversifikovani”, naveo je Putin.

Kako je dodao, dvije zemlje sada imaju i novi pravac razvoja odnosa.

“Mi ćemo danas o tome govoriti”, rekao je.

Predsjednik Rusije izrazio je zadovoljstvo i što je u mogućnosti da posjeti “prijateljsku i bratsku zemlju” i da govori o tome šta je do sada urađeno i šta još može da se uradi.

“Poštovani gospodine predsjedniče, puno ste uradili zadnjih godina za razvoj odnosa dviju zemalja i ja ću imati priliku da vam uručim nagradu za vaš doprinos za sve što ste uradili”, istakao je, misleći na orden Aleksandra Nevskog koji će kasnije uručiti Vučiću.

Predsjednik Srbije je istakao da je veoma zadovoljan vojno-tehničkom saradnjom s Rusijom, zahvalivši Putinu na doprinosu tome.

“Danas Srbija nema problema s dugovima, sve svoje obaveze plaća na vrijeme i postala je pouzdan partner Rusiji”, kazao je.

On je Putinu zahvalio i za svu podršku koju pruža nezavisnoti i očuvanju integriteta Srbije.

“Mi smo uvijek mogli da računamo na vašu podršku i onoliko koliko je naša zemlja mala, mogli ste uvijek da računate na našu podršku Rusiji”, izjavio je Vučić, poželjevši Putinu dobrodošlicu u Srbiju.

Putin i Vučić su prije sastanka u Palati Srbija obišli izložbu “Srpsko-ruske veze” o 50 dokumenata dva naroda iz Arhiva Srbije u periodu od 1804. do 1918. godine.

Potom slijedi sastanak dviju delegacija, razmjena potpisanih dokumenata, a Putin će Vučiću uručiti orden Aleksandra Nevskog.

Nakon toga će se njih dvojica obratiti medijima.

U toku dana, planiran je i obilazak Hrama svetog Save u glavnom gradu Srbije.

Nakon što je sletio na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” nešto poslije 13 časova, koji je napustio u limuzini s Vučićem, predsjednik Rusije položio je vijence na Groblju oslobodilaca Beograda i kod spomenika Crvenoarmejcu.

Predsjednik Ruske Federacije boravi četvrti put u posjeti glavnom gradu Srbije. Prethodni put je u Beogradu bio 2014. godine, kao počasni gost Vojne parade organizovane povodom sedamdeset godina od oslobođenja Beograda u Drugom Svjetskom ratu i sto godina od početka Prvog svjetskog rata.

Zbog njegove posjete, preduzete su najviše mjere obezbjeđenja, a saobraćaj u glavnom gradu Srbije biće obustavljan kako se bude kretao.

U čast njegovog dolaska, glavne saobraćajnice u Beogradu okićene su srbijanskim i ruskim zastavama, širom grada postavljeni su i bilbordi u znak prijateljstva dva naroda, a fontana na Slaviji je takođe u bojama srpske i ruske zastave.