Putin optužio Obamu da ima neprijateljski stav prema Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je svog američkog kolegu Baracka Obamu da ima “neprijateljski” stav prema Rusiji u intervju za srbijanski dnevni lst Politiku koji je u srijedu objavio Kremlj.

U intervju datom uoči njegovog dolaska u Beograd, u zvaničnu posjetu Srbiji, Putin je također upozorio Sjedinje Američke Države i njihove saveznike na opasnosti koje za “staretešku svjetsku stabilnost” predstavljaju “pokušaji ucjenjivanja Rusije”.

Putin se referirao na govor koji je nedavno održao Obama u Generalnoj skupštini UN-a, kada je među glavne svjetske prijetnje svrstao “agresiju Rusije u Evropi”, aludirajući na Ukrajinu.

– Ove Obamine riječi su dodatak sankcijama koje su SAD i njegovi saveznici “uveli svim sektorima naše ekonomije – pa je “teško ovaj stav nazvati drugačije nego neprijateljskim”, izjavio je Putin.

Ruki predsjednik traži od Washingtona i njegovih saveznika da uzmu u obzir interese Moskve umjesto da pribjegavaju pritisku.

– Nadamo se da će naši partneri shvatiti nerazuman karakter pokušaja da ucjenjivanja Rusije – i da “će se sjetiti šta nesloga među velikim nuklearnim silama može izazvati u odnosu na svjetsku stratešku stabilnost”, kazao je Putin.

 

Trafika|Ba|Agencije