Program za posljednji dan Sajma „Knjige u nišama – KUN“

Posljednjeg dana Sajma „Knjige u nišama – KUN“, u četvrtak, 29. novembra u okviru „Jutra sa autorom“ u 10 i 30 sati u Salonu, predstavit će se prof. dr. Kerima Filan, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Profesorica Kerima Filan spada u red najvažnijih savremenih bosanskohercegovačkih turkologa, a njeni naučni radovi, u pravilu, prelaze granicu čisto lingvističkih studija, što je najbjelodanije došlo do izraza u knjizi „O turskom jeziku u Bosni“. To je knjiga u kojoj je do punog izraza došla autoricina sposobnost da tumačeći jezičku praksu i književnost izvodi smjele kulturološke sinteze. Kao stručnjak za turski jezik, kojim se u svome dosadašnjem radu bavila kroz naučno istraživačku, nastavnu i stručnu praksu, Kerima Filan je izvrsno upućena da izlaže o turskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Razgovor će voditi Una Bejtović.

Na programu Okrugli stol u sklopu predstavljanja Fondacije/Zaklade Kemal Bakašić, bit će održana bibliotečka radionica na temu „Praktično bibliotekarstvo za studente. Na okruglom stolu će učestvovati studenti iz Zenice, Mostara i Sarajeva, a trajat će od 12 sati do 15 sati i 15 min u Multimedijalnoj sali. U okviru programa će govorit:

Mr. Grebović Lendo Nadina, Biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,

Mr. Tuzlak Dženana, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Sarajevo,

Mr. Irena Pejić, Biblioteka katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu,

i Smajić Gačević Azra, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Sarajevo.

Moderatorica programa je Zara Malićbegović, IKD „University press“ Sarajevo.

U okviru programa posvećenog dječijoj knjizi u 13 sati na Centralnoj bini biće održan program pod nazivom „Brailleovo pismo u službi čitača“, kojim će se predstaviti Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH. U formi inkluzivne radionice na kojoj će učestvovati djeca iz “Centra za slabovidnu djecu” i djeca OŠ „Edhem Mulabdić“, autorica Ljuljeta Kurbašić predstavit će projekat “Od slova do slova”.

Ovaj projekat, nastao u saradnji “Udruženja za afirmaciju duštvenih vrijednosti” iz Sarajeva i “Fonda za otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, osim početnice za Brajevo pismo i crni tisak, sadrži i popratni didaktički material koji na nov i inovativan način služi u obrazovanju djece slijepe i slabovidne djece.

Moderator programa je Emina Daut.

Književnica Martina Mlinarević Sopta, će predstaviti svoju novu knjigu pod nazivom „Huzur“ u 17 sati na Centralnoj bini. Knjiga „Huzur“ donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o radosti i miru kao konačnom cilju i potpunom ljudskom ispunjenju. Promocija knjige će biti organizovana u okviru predstavljanja Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine.

Na promociji će govoriti profesori: Nerzuk Ćurak i Mile Stojić.

*Huzur – predstavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života. Huzurlu insan je ispunjen čovjek, spokojan, emotivno i tjelesno zdrav. Onaj koji je spoznao da materijalno nije odrednica vrijednosti, koji je proniknuo u srž duhovnosti, zavolio sebe, svoje unutarnje ja i stvorio apsolutnu ravnotežu u svom mikrosvijetu. Huzur kao ravnoteža duše, osjećanja, ravnoteža želja i stvarnosti, mašte i realnosti. Huzur kao iskonska i jedina sreća, jer čovjek može biti miran iako nije sretan, ali ne može biti sretan ako nije miran.

Poznati bosanskohercegovački pisac, pjesnik i scenarista, Abdulah Sidran, na Centralnoj bini u 18 i 30 sati govorit će o svojim djelima i životu. Sa njim će razgovarati, novinar, pjesnik i pisac Ahmed Burić. Autor će nastupiti u okviru predstavljanja Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine.