Prije utakmice Borac – Željezničar na Trgu Krajine nastupit će Donski kozaci

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci danas će u 15 sati biti održan performans pod nazivom „Rusko-srpski marš ljubavi“ u izvođenju kulturno-umjetničkih društava iz Rusije i RS, a tada će nastupiti i 126 ruskih umjetnika odnosno Donski kozaci čiji je dolazak u RS bio obavijen velom tajne i izazvao je različite reakcije.

Naime, riječ je o grupi za koju su postojale indicije da su pripadnici tzv. Velike vojske Dona koji su djelovali kao proruski separatisti u Ukrajini. Kretanje ove grupe Rusa prate policijske agencije u BiH, a pod stalnim su nadzorom Službe za poslove sa strancima BiH.

Kraj programa je planiran za 19:00 sati, a samo 15 minuta prije završava utakmica Borac – Željezničar koja se igra na stadionu Borca u neposrednoj blizini Trga Krajine. Kako smo saznali od navijača FK Željezničar, Plave će bodriti nešto manja grupa navijača jer je čitava situacija oko Kozaka unijela crv sumnje u sigurnost gostujućih navijača.

– S obzirom da je i predizborna kampanja, nismo sigurni koliko smo dobrodošli u RS. Nismo zaboravili da je policija prošli put (24. septembra 2011. godine op.a.) pustila huligane da nas gađaju ciglama, a kada su konačno intervenisali počeli su nas udarati pendrecima, iako smo već krenuli ka izlazu sa stadiona – kazao je jedan navijač koji je želio ostati anoniman, a koji je i tada bio na stadionu Borca.

Naime, kako je saopćeno iz Ministarstva prosvjete i kulture RS i ruske Fondacije “Sveti Vasilije Veliki”, od 5. do 12. oktobra održat će se nastupi povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, iako se u programu navode aktivnosti 5., 8. i 12. oktobra, a upravo tada ponovo će nastupiti Donski kozaci na dan Općih izbora u BiH u 16:30 sati.

 

Trafika|Ba|NAP