Prevrnuo se voz na aerodromu u Chicagu, 32 osobe povrijeđene

Kompozicija putničkog voza od osam vagona pala je preko platforme i zaglavila se na pokretnim stepenicama na podzemnoj stanici jednog od najprometnijih američkih aerdroma u ponedjeljak rano ujutru, saopćili su zvaničnici.

Niko nije zadobio po život opasne povrede u prevrtanju voza Blue Line na Međunarodnom aerodromu O'Hare, saopćio je vatrogasni komesar Chicaga Jose Santiago tokom jutarnjeg brifinga za novinare, prenosi AP.

Istražitelji gradskog saobraćaja Chicaga zajedno s gradskom vatrogasnom brigadom i policijom pregledaju snimke sigurnosnih kamera i razgovarali su s mašinovođom i ostalim saobraćajnim radnicima kako bi ustanovili šta je izazvalo nesreću u 2,50 sati ujutru po lokalnom vremenu. Nacionalna agencija za sigurnost u saobraćaju obaviještena je o incidentu.

– Još pregledamo opremu. Mi ćemo preglerdati signale, pregledat ćemo ljudski faktor i svaku neuobičajenu okolnost. U ovom momentu prerano je, međutim, spekulirati o uzrocima – izjavio je portparol gradskog saobraćaja Chicaga Brian Steele.

Steele je saopćio da ekipe rade na uklanjanju voza i popravljanju pokretnih stepenica, i da nisu sigurne kada će stanica ponovo biti otvorena. Gradski saobraćaj Chicaga prebacuje putnike na i s O'Harea do najbliže stanice.

Izgleda da se voz kretao prebrzo dok se primicao posljednjoj stanici i nije stao na tački kočenja – metalnom ublaživaču udarca na kraju pruge.

– Voz se zapravo prevrnuo preko posljednje stanice, pao je na stranu i nakon toga na stepenice – izjavio je Santiago.

– Voz se očigledno kretao brzinom koja je znatno veća od normalne brzine voza – kazao je Steele.

Nepoznato je koliko je ljudi bilo u vozu u vrijeme nesreće, ali se ona desila tokom “našeg tipično neprometnog vremena”, dodao je Steele.

Povrijeđeni su prebačeni u četiri bolnice, a Santiago je saopćio da ih je većina bila u stanju da izađe iz olupine bez pomoći.

 

Trafika|Ba|Agencije