Home

    Petak, 23.03.2018. godine


Nalazite se: Izlog » VIJESTI » Svijet » Preminuo doajen američkog novinarstva Ben Bradlee

Bradlee je igrao ključnu ulogu u svrgavanju predsjednika Richarda Nixona u 1974

Preminuo doajen američkog novinarstva Ben Bradlee

Preminuo doajen američkog novinarstva Ben Bradlee

Ben Bradlee, urednik Washington Posta tokom afere Watergate koja je dovela do smjene predsjednika Richarda Nixona, preminuo je u 93. godini.

Novine su javile da je on umro u svom domu u Washingtonu prirodnom smrću, prenosi BBC.

Kao glavni urednik u periodu 1968.-1991. godine, Bradlee je bio zaslužan za transformiranje Posta u jednu od najuglednijih američkih novina.

U 2013. godini njemu je uručeno jedno od najviših civilnih priznanja u SAD-u – Predsjednička medalja slobode.

– Za Benjamina Bradleeja novinarstvo je bilo više od profesije – to je bilo javno dobro naše demokratije – izjavio je predsjednik Barack Obama u saopćenju objavljenom u utorak navečer.

– Kao istinski novinar, on je transformirao Washington Post u jedne od najuglednijih novina u zemlji, i s njim na čelu rastuća vojska novinara objavila je dokumente Pentagona, otkrila Watergate, i objavila priče koje su se trebale ispričati – priče koje su nam pomogle da malo bolje razumijemo naš svijet  i jedni druge – navodi Obama.

– Ben Bradlee je bio najbolji novinarski urednik svog vremena i imao je veći uticaj na svoje novine od bilo kojeg savremenog urednika – izjavio je Donald Graham, bivši izdavač Washington Posta.

Bradlee – koji je služio u mornarici tokom Drugog svjetskog rata  – postao je novinar u 1950-im godinama.

On je uskoro postao blizak prijatelj s ondašnjim senatorom i budućim predsjednikom Johnom F Kennedyjem.

Bradlee je postao urednik u Washington Postu u 1965. i promoviran je glavnog urednika tri godine kasnije.

– Od momenta kada je preuzeo redakciju Washington Posta u 1965., Bradlee je nastojao stvoriti uticajne novine koje bi išle daleko van tradicionalnog modela metropolskog dnevnika – pišu novine u in memoriamu za Bradleeja.

– On je ostvario taj cilj kombinjući uzbudljive novinske priče s angažiranim komentarima na način ranije povezan s najboljim magazinima – navode novine u komentaru.

Bradlee je u 1971. odlučio da objavi takozvane dokumente Pentagona – tajne studije Vijetnamskog rata koje je otkrio New York Times.

Bradlee je djelovao protiv savjeta svojih advokata i prijetnji vodećih vladinih zvaničnika. Pravna bitka trada je počela, a Vrhovni sud je podržao pravo novina da objave tajne dokumente.

Bradlee je igrao ključnu ulogu u svrgavanju predsjednika Richarda Nixona u 1974.

On je ohrabrio dvojicu novinara – Boba Woodwarda i Carla Bernsteina – da neumorno rade na objavljivanju priče u kojoj su neki od najbližih Nixonovih saradnika postali umješani u nelegalne aktivnosti, za kojima je slijedilo političko zataškavanje u koje je bio umješan i sam predsjednik.

Priča o novinskom pokrivanju afere Watergate kasnije je prikazana u filmu “Svi predsjednikovi ljudi” u kojem je Bradleeja glumio Jason Robards.

 

Trafika|Ba|Agencije

Ostavite komentar

© 2012 - 2014 Trafika.BA | Design - invexmedia.com

Scroll to top